Eveniment

Producători de medicamente: Obligaţia de plată „clawback” s-a dublat în ultimii doi ani

Producători de medicamente: Obligaţia de plată...

Autor: Mediafax

21.07.2017, 00:00 175

Patronatul Producătorilor de Medicamente din România susţine că obligaţia de plată „clawback” s-a dublat în ultimii ani, accesul pacienţilor la tratamente manufacturate în ţară fiind astfel îngreunat, potrivit PRIMER. Obligaţia de plată de tip „clawback” a crescut de la 12,3% în trimestrul al teilea al anului 2015 la 19,8% în trimestrul întâi al anului 2017, proiectându-se o creştere de până la 26% în trimestrul al treilea al anului 2017. „Această dublare în mai puţin de doi ani a impozitului pe cifra de afaceri, în condiţiile în care vânzările medicamentelor care fac obiectul acestui impozit au scăzut cu circa 10%, a făcut deja sau face ca medicamentele manufacturate în România să fie sau să devină nerentabile.

Cele peste 1.500 de medicamente fabricate în ţară costă în marea lor majoritate mai puţin de 25 de lei în farmacie sau în spital. Toate sunt absolut esenţiale pentru a asigura un acces larg şi imediat al pacienţilor la terapii de un înalt nivel de calitate, eficienţă şi siguranţă. Dublarea obligaţiei de plată „clawback” în mai puţin de doi ani fără nicio predictibilitate periclitează accesul pacienţilor la medicamentele fabricate în România şi are efecte profund negative asupra unei ramuri industriale pe care ţările din UE o consideră strategică”, spune PRIMER.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO