Eveniment

Producatorii agricoli recunosc ca si ei sunt de vina pentru starea agriculturii: Noua initiativa trebuie sa apartina mediului privat

Producatorii agricoli recunosc ca si ei sunt de vina pentru starea agriculturii: Noua initiativa trebuie sa apartina mediului privat
17.11.2009, 23:30 121

Aurel Popescu, presedintele Rompan, Patronatul Roman dinIndustria de Morarit, Panificatie si Paste Fainoase, sustine carezultatele subventiilor alocate in ultimii 15 ani agriculturii,estimate de el la peste sapte miliarde de euro, nu se vad insituatia actuala a agriculturii deoarece banii nu au fost investitiin infiintarea unor ferme.

"Din pacate acum suntem cu cofinantarea la pamant, pentru castatul greseste si se imprumuta la banci iar acestea nu maiimprumuta agentii economici, mai ales cei din agricultura, o piatacu un risc ridicat. In plus agricultura este la nivelul acesta si pentru ca subventiileacordate agricultorilor romani sunt mai putin de jumatate decatcele acordate in alte state europene", a declarat Popescu.

De aceea, el a propus ca in momentul in care va fi numit un nouministru al agriculturii sa fie renegociate subventiile,considerate de Popescu unul dintre principalele motive pentru carecerealele si produsele alimentare romanesti sunt necompetitive laexport.

Nicolae Sitaru, presedintele Asociatiei cultivatorilor decereale si plante tehnice din Ialomita, a completat ca intr-un ans-a intamplat sa fie schimbati chiar si patru ministri laMinisterul Agriculturii si ca pe fondul acestor schimbari frecventestrategia agriculturii romanesti lipseste in prezent cudesavarsire.

Valeriu Tabara, presedinte al Comisiei pentru Agricultura dinCamera Deputatilor, a adaugat ca cel putin doua milioane de hectarede teren arabil au disparut in ultimii ani, fiind acoperite inprezent fie cu blocuri, fie cu betoane. "Un teren arabil nu estevandut in Austria pana nu se demonstreaza ca va fi folosit inproductie".

Robert Arsene, directorul general al Agricover Grup, companie cuactivitati in productia de seminte si distributia de produseagricole, sustine insa ca o strategie nu trebuie schimbata odata cuplecarea unui ministru.

"Mediul de afaceri este cel putin la fel de vinovat deneimplicare, ca si statul, in ceea ce priveste situatia actuala aagriculturii. Sigur ca este de dorit ca cineva sa rezolveproblemele agriculturii, dar de 20 de ani acel cineva este plecatin vacanta", a declarat el.

In plus, Arsene sustine ca mediul privat este cel care ar trebuisa ia initiativa pentru a remedia situatia agriculturii, piataconsiderata de toti participantii la seminarul ZF elementul cheiecare ar putea relansa economia impreuna cu industria alimentara. "Enevoie de lobby politic pentru a transpune ceea ce se discuta si deo strategie, cu obiective masurabile, pe termen mediu si lung."

Cristian Ungureanu, directorul general al Bunge Romania, cel maimare producator de ulei vegetal de pe plan local, cu activitati siin domeniul de agribusiness, a aratat ca in afara de lobby sistrategie, agricultura mai are nevoie si de o serie de masurifiscale, ca reducerea TVA si rambursarea acesteia la timp, cat side investitii in retehnologizarea fermelor, de o reducere acosturilor logistice si de finantare.

"Costurile logistice sunt mari in agricultura. Daca bancile voracorda mai multe credite fermierilor, se vor diminua costurilelogistice, incorporate in preturile de vanzareale produselor finitite. Aceasta va determina o crestere acompetitivitatii producatorilor la export", a declarat directorulgeneral Bunge Romania.

Tabara recomanda ca autoritatile si producatorii sa nu se maiuite in Europa dupa modele de dezoltare a agriculturii, deoareceRomaniei i se potriveste mai mult modelul israelian, cu ferme mici,de circa 30-40 ha si cu cel putin trei sectoare de activitate. Unexemplu de proiect despre care producatorii agricoli declara ca nueste viabil in Romania este programul Primul Siloz.

Veronica Toncea, presedinte al Fondului de Garantare aCreditului Rural, sustine insa ca pentru implementarea oricaruimecanism financiar nou introdus este nevoie de timp, primelerezultate vizibile ale acestui program fiind estimate de ea in adoua jumatate a anului 2010.

Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor ProducatorilorAgricoli din Romania (LAPAR), sustine insa ca principalul obstacolin calea dezvoltarii unei agriculturi performante este faptul caRomania are o suprafata agricola foarte faramitata, pe care nu vareusi niciodata sa o reuneasca daca continua sa plateasca 50 deeuro proprietarilor de terenuri care nu isi muncesc pamanturile.Radulescu a mai mentionat ca o alta problema a fermierilor siproducatorilor este faptul ca nu au suficiente piete de desfacere."Am auzit teoria ca Romania poate hrani 80 de milioane delocuitori, nu doar 22 de milioane. Noi suntem capabili sa facemagicultura, dar nu avem cui vinde. De aceea, avem agricultura desant", spune Radulescu, adaugand ca productia locala este realizatain proportie de 50% prin aceasta "agricultura de sant".

Idei pentru agricultura

  • Avem nevoie de o strategie comuna pentru agricultura siindustria alimentara, pe termen lung, cu obiective clar definite,cu prioritati si resurse alocate.
  • Agricultura reprezinta 7% in PIB, industria alimentara, careare capacitate excendentara si poate procesa si exporta produsealimentare, reprezinta 11%. Impreuna aceste doua sectoare, printr-ostrategie comuna de dezvoltare, pot sa asigure relansareaeconomiei.
  • Ne uitam in Europa dupa modele, dar ni se potriveste modelulisraelian, cu ferme mici, de circa 30-40 ha si cu cel putin treisectoare de activitate.
  • Productia in ferma atrage dupa sine dezvoltarea unor industriiconexe, cum ar fi productia de ingrasaminte, industria deechipamente si utilaje, care in prezent in Romania este aproapeinexistenta.
  • O ferma viabila ca si model economic are mult mai multe sansesa acceseze servicii financiare, sa ia un credit.
  • Industria nu este inamicul fermierului, dupa cum fermierul nueste inamicul industriei. Trebuie gasita calea comuna in carefiecare sa-si optimizeze zona lui de productivitate.
  • Romania nu trebuie sa produca cat avem nevoie. Trebuie sadevina partener extern, cu intrare de nisa acolo, altfel va ramanein continuare in urma pe agricultura.
  • Doua milioane de hectare de teren arabil au disparut, suntacoperite fie cu cladiri, fie cu betoane.
  • Faramitarea excesiva a terenului ne duce la inregistrarea a maiputin de 18.000 de exploatatii cu personalitate juridica, din caredoar 10.000 exploateaza suprafete de peste 50 ha.

Sondaj ZF: Care sunt principalele probleme careimpiedica dezvoltarea agriculturii

Faramitarea terenului agricol este cea mai mare problema careimpiedica dezvoltarea agriculturii, cred o treime din cei 80 departicipanti la seminarul pe agricultura, chestionati de ZF.Aproape aceeasi pondere considera ca principalele minusuri aleagriculturii sunt lipsa de dotari tehnice si inexistenta unuibusiness integrat si doar 18% dau vina pe lipsa subventiilor. Ceimai multi, peste 54%, sunt optimisti ca in urmatorii cinci anisectorul agricol va contribui semnificativ la cresterea economica,chiar daca aproape 70% dintre acestia recunosc ca nu au accesatfonduri europene pentru propria afacere. Dintre mecanismeledezvoltate de autoritati odata cu intrarea Romaniei in UniuneaEuropeana, Programul ìPrimul Silozi este vazut de cei mai putini,8%, ca fiind cel mai eficient, Subventiile directe la hectar sauProgramul National de Dezvoltare Rurala(PNDR), conducand detasat inpreferintele intervievatilor. La chestionarul realizat de ZiarulFinanciar au raspuns 80 din cei 140 de invitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO