Eveniment

Producătorii de mobilă acuză creşteri de 30% la preţul lemnului şi spun că supravieţuiesc din stocuri. Industria lemnului este „în corzi“. Şeful Romsilva, de neclintit de patru ani, a demisionat

Producătorii de mobilă acuză creşteri de 30% la...

Autor: Corina Mirea, Laurentiu Cotu

15.01.2016, 00:07 1059

♦ În 2010 lemnul pe picior (pădurea aşa cum este ea pe munte) costa 62 de lei/metru cub, iar anul acesta a ajuns la 160 de lei/metru cub ♦  Faţă de 2015 creşterea preţului este de 30% pentru că, potrivit Asociaţiei Forestierilor, Romsilva a decis pentru prima dată să folosească preţul de adjudecare al lemnului din 2015 ca preţ de pornire în acest an ♦  Adam Crăciunescu a demisionat din funcţia de director general al Romsilva, regie cu 17.000 de angajaţi, afaceri de 340 milioane de euro şi profit net de 23 milioane de euro.

Pentru prima dată în ultimii şapte ani, Romsilva, companie de stat care exploatează jumătate din cele 19 milioane de metri cubi de lemn din pădurile din România, a decis să folosească preţul de adjudecare din 2015 ca preţ de pornire la licitaţiile organizate în acest an şi s-a ajuns astfel la un preţ de 160 de lei/mc de picior de lemn, o creştere de preţ de 30% faţă de anul trecut şi aproape la o triplare faţă de 2010, potrivit datelor Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR).

Anterior, preţul de adjudecare, care ajunsese în 2012-2013 să fie şi cu 40% mai mare faţă de cel de pornire al licităţiilor, nu era transpus în preţ de pornire în anul următor.

„Situaţia este cât se poate de serioasă şi dacă va mai dura mai mult de jumătate de an, în 2017 vom vedea foarte mulţi producători de mobilă care vor fi nevoiţi să închidă pentru că nu vor mai putea face faţă creşterii de preţuri, în condiţiile în care mulţi furnizează produse pentru clienţi care cumpără la un pret fix. Acolo nu vor putea negocia o majorare“, spune Mihail Gîdei, administrator al Clasic Prod Mex din Cluj, care face parte din grupul Mobexpert.

Reprezentanţi ai producătorilor de mobilă din România, ai ASFOR şi oficiali din cadrul Romsilva s-au întâlnit miercuri, 13 ianuarie la sediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru a discuta despre acest subiect, însă până în prezent lucrurile au rămas neschimbate. Adam Crăciunescu, şeful Romsilva, a demisionat aseară, potrivit Mediafax.

Ieri ministrul mediului a susţinut că instituţia nu are responsabilitatea în formarea preţului, ci Romsilva, Potrivit Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), organizaţie patronală şi profesională a agenţilor economici din exploatări forestiere şi industrializarea lemnului, decizia Romsilva de a majora preţurile afectează nu numai industria de exploatare şi prelucrare a lemnului, ci şi industria mobilei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO