Eveniment

Producţia de la Cantacuzino, „în custodie“. Românii sunt vaccinaţi cu produse de import

Producţia de la Cantacuzino, „în custodie“....

Autor: Ioana David

09.02.2014, 20:19 348

Producţia de vaccin gripal de la Institutul Cantacuzino, care ar fi trebuit să fie folosită pentru imunizare în perioada de iarnă din acest an, este în prezent „în custodie“ în cadrul instituţiei, după ce Ministerul Sănătăţii a decis că va fi folosită doar în cazul unei pandemii.

Decizia a fost luată după ce vaccinul a fost testat de mai multe ori şi a rezultat că o toxină se regăseşte în cantitate ridicată. Toată „distracţia“ costă în jur de 2 milioane de euro.

După doi ani în care la Cantacuzino nu s-a produs niciun vaccin, cele 400.000 de doze din 2013 urmau să fie folosite pentru imunizare alături de cele 600.000 de doze din import.

În urma testelor realizate de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM, autoritatea care autorizează punerea pe piaţă a medicamentelor) a reieşit un nivel mai ridicat al acestei toxine. Cum specialiştii în boli infecţioase au păreri diferite în legătură cu acest nivel al toxinei (dacă este sau nu periculoasă pentru om), Ministerul Sănătăţii a decis realizarea unui studiu clinic la Institutul Victor Babeş care a arătat că reacţiile adverse sunt minore, similare cu cele ale vaccinului de import.

Cu toate acestea, ANMDM a decis ca vaccinul produs la Cantacuzino să fie folosit doar în cazul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii declară că este pandemie de gripă (ceea ce nu este cazul, numărul de cazuri de gripă este extrem de redus), caz în care „beneficiul vaccinării depăşeşte cu mult riscurile“.

În prezent sunt derulate alte teste, mai complexe, pentru a vedea reacţia românilor la administrarea acestui vaccin.

Săptămâna trecută, ministrul sănătăţii a demis-o pe directoarea institutului, Aurelia Drăghici, în locul acesteia venind Radu Iordăchel, care a obţinut în instanţă suspendarea ordinului prin care a fost demis de către ministru în iulie 2013.

Situaţia de la Cantacuzino a ajuns şi în atenţia Serviciului Român de Informaţii, după o sesizare a Ministrului Sănătăţii, care ar fi avut informaţii legate de o contaminare intenţionată a vaccinului.

„De exemplu că, atunci când a fost întreruptă activitatea, pentru că s-au stricat două centrifuge, care făceau amestecarea foarte bună a produselor din vaccin, când s-a stat, o săptămână şi jumătate, două săptămâni, atunci s-ar fi putut întâmpla ceva în acest sens“, a spus Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, citat de Mediafax.

Institutul Cantacuzino funcţionează de 93 de ani şi produce vaccin gripal din 1977. Problemele în cadrul instituţiei au apărut în 2009, când ANMDM nu a mai autorizat liniile de producţie şi a solicitat realizarea de investiţii suplimentare. Abia în 2013 a fost fabricat primul produs, vaccinul gripal.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO