Eveniment

Producţia industrială îşi temperează ritmul de creştere trasă în jos de sectorul extractiv

Producţia industrială îşi temperează ritmul de...

Autor: Iulian Anghel

12.06.2015, 00:03 330
Producţia industrială continuă să crească an/an, însă într-un ritm lent, determinat, în prin­cipal, de declinul industriei extractive, care a căzut cu 5%.

În primele patru luni din an producţia in­dustrială a crescut cu 2,9% (serie brută) compa­rativ cu primele patru luni din 2014, departe însă de ritmul de 8,1% înregistrat în 2014 comparativ cu 2013. Faţă de martie, producţia industrială a scăzut în aprilie cu 6,5% (serie brută), iar faţă de aprilie anul trecut a crescut cu 1,8%. Pe serie ajustată, în dinamica lunară se înregistrează o stagnare.

Industria realizează o bună parte a PIB-ului României, de aceea evoluţia producţiei industriale este un indicator interesant pentru mersul întregii economii. Anul trecut industria a contribuit cu 24% la formarea PIB şi cu 0,9% la creşterea eco­nomică de 2,8%, în vreme ce în T1 din 2015 a contribuit cu 21% la PIB şi cu 0,9% la creşterea economică de 4,3%. 

Cu toate acestea, analiştii sunt optimişti. „Dinamica anuală a producţiei industriale s-a stabilizat recent şi pare să inflexioneze, fiind posibilă o convergenţă către ritmul potenţial (estimat macroeconometric la aproximativ 7% an/an)“, spune Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

Creşterea de 2,9% în primele patru luni a producţiei industriale a fost susţinută de industria prelucrătoare, care a consemnat un avans de 3,6% şi a fost trasă în jos de industria extractivă care a scăzut cu 4,9%. Sectorul producţiei şi furni­zării de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă a crescut cu 1,3%. Producţia industrială, serie ajustată, a înregistrat în primele patru luni com­pa­rativ cu perioada simi­lară a anului trecut un avans de 3,4%, ca urmare a creşterii indus­triei prelu­crătoare (3,9%), în vre­me ce in­dustria extrac­tivă a scă­zut cu 4,4%, iar sectorul producţiei şi furnizării de energie elec­trică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,9%.

În aprilie, producţia industrială s-a redus faţă de martie cu 6,5%, serie brută, ca urmare a scăderii pe toate celor trei sectoare industriale. Astfel, industria extractivă a înregistrat o scădere semnificativă de 11,2%, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat una de 8,4%. Industria prelucrătoare a căzut cu 6,1%.

Ca serie ajustată, producţia s-a menţinut la acelaşi nivel, în condiţiile în care producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 5,6%, în verme ce celelalte două sectoare au înregistrat scăderi - industria extractivă cu -2,6% şi industria prelucrătoare cu 2,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO