Eveniment

Programul „asfaltarea a 10.000 de kilometri de drumuri judeţene“, în aer. Guvernul va plăti doar lucrările deja contractate

Programul „asfaltarea a 10.000 de kilometri de drumuri judeţene“, în aer. Guvernul va plăti doar lucrările deja contractate

Prin acest program ar fi trebuit să se contracteze lucrări acum şi să fie decontate de guvernele viitoare

Autor: Ioana Dornescu - Mediafax

17.04.2012, 00:04 1883

Programul Naţional de Dezvoltare a In­fra­structurii (PNDI) va fi oprit din cauza con­strângerilor bugetare, iar creditele de anga­ja­ment aferente vor fi diminuate cu 15,9 mld. lei, la aproximativ 5 mld. lei, plăţile ur­mând să fie realizate doar pentru lucrările deja contractate.

Fondurile pentru acest program, care a fost anunţat ca una din măsurile cele mai im­por­tante de relansare a economiei prin investiţii în infra­struc­tură, urmau să fie plătite din bugetele anilor următori.

"În condiţiile constrângerilor bugetare dato­rate crizei mondiale şi pentru a asigura echi­librul şi stabilitatea economico-financiară se impun măsuri imediate de redimensionare a Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. Prezenta ordonanţă de urgenţă este elaborată în vederea respectării angaja­men­telor asumate de Guvernul României cu instituţiile finanţatoare. S-a adoptat procedura de reglementare prin ordonanţă de urgenţă deoarece parcurgerea etapelor de adoptare a unui proiect de lege necesită o perioadă mai în­de­lungată de timp, care conduce la întârzieri în adop­tarea măsurilor şi la agravarea situaţiei actuale", se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Dezvoltării, care vizează redimensionarea PNDI.

PNDI, programat pentru perioada 2011 - 2020, este gestionat de ministerele Dezvoltării şi Mediului.

Prin proiectul de act normativ se vor re­du­ce, la următoarea rectificare bugetară, cre­di­te­le de angajament aferente PNDI cu suma de circa 15,9 mld. lei, având impact cores­punzător şi asu­pra creditelor bugetare până în anul 2020, arată autorii documentului în nota de fundamentare.

"Din totalul de 20,9 mld. lei alocaţi prin PNDI, atât pe componenta Ministerului Dez­vol­tării, cât şi la Ministerul Mediului, propu­ne­rea de rectificare este de aproximativ 15,9 mld. lei. La Ministerul Dezvoltării s-au realizat proceduri de achiziţie publică, pen­tru care s-a realizat şi comunicarea către câşti­gători, de aproximativ 5,18 mld. lei. Vorbim în prezent de o propunere de alocare bugetară, dar bine­înţe­les că vom căuta să ducem la îndeplinire toa­te lucrările pentru care am or­ga­nizat achi­ziţii publice până în prezent", a de­cla­rat Bog­dan Oprea, purtătorul de cuvânt al MDRT.

Începând cu data intrării în vigoare a or­donanţei, sub sancţiunea nulităţii absolute, nu mai pot fi încheiate contracte cu executanţii de lucrări, prestatorii de servicii şi furnizorii, cu excepţia serviciilor de dirigenţie de şantier aferente contractelor încheiate cu executanţii sau pentru care a fost comunicat deja rezultatul procedurii.

Totodată, derularea contractelor încheiate de Ministerul Dez­vol­tării şi Ministerul Mediului şi Pădurilor până la da­ta intrării în vigoare a actului normativ impune ca valoarea lucrărilor de investiţii care se pot executa anual, atât cele recepţionate, cât şi cele nerecepţio­na­te, să nu depăşească valoarea maximă anuală de un miliard de lei. Această sumă va fi repar­tizată celor două ministere proporţional cu valoarea con­tractelor încheiate.

Beneficiarii pot primi şi înregistra facturi afe­rente situaţiilor de lucrări şi servicii exe­cutate şi recepţionate, precum şi a bunurilor li­vrate, iar plata aferentă acestora va fi efectuată po­trivit prevederilor contractuale iniţiale.

"În cazul în care, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, nu a fost comunicat rezultatul aplicării procedurii şi/sau nu s-a finalizat procedura de atribuire prin atribuirea contractului de achiziţie publică sau încheierea acordului-cadru, procedurile de achiziţii aflate în diverse stadii de desfăşu­rare/derulare sunt anulate de autoritatea con­trac­tantă (...). Prin excepţie (...), în cazul în care până la data intrării în vigoare a prezentei ordo­nanţe de urgenţă a fost comunicat rezul­tatul aplicării procedurii pot fi încheiate con­tracte cu executanţii de lucrări, prestatorii de ser­vicii şi furnizorii conform prevederilor le­gale în vigoare", se mai arată în proiect.

Lucrările PNDI vor fi finanţate din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, de la bu­getul de stat, precum şi din alte surse legal consti­tuite. Pe perioada realizării lucrărilor, finan­ţa­rea este asigurată de prestatori, exe­cu­tanţii şi furnizorii selectaţi, urmând ca plăţile să fie realizate eşalonat în intervalul 2013-2020.

Prin acest program autorităţile îşi propu­neau să reabiliteze 10.000 de kilometri de dru­muri judeţene şi de interes local, să con­stru­iască o serie de obiective precum reţele de apă şi canalizare sau creşe şi grădiniţe şi să dezvolte infrastructura în domeniul gospodăririi apelor.

La începutul lunii februarie, reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene au criticat Pro­gramul Naţional de Dezvoltare a Infra­struc­turii, pe motiv că nu respectă bunele practici fis­cale şi ar putea reprezenta un pericol pentru bu­getul pe 2012. Cele două instituţii au reco­man­dat autorităţilor să includă în acest pro­gram cât mai multe proiecte din fonduri UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO