Eveniment

Proiect PSD: Mamele cu mai mulţi copii vor primi indemnizaţie viageră între 600 şi 1.000 lei

Proiect PSD: Mamele cu mai mulţi copii vor primi...

Autor: Lucian Pop, Lucian Negrea

16.02.2016, 10:43 1248

Conform proiectului de lege, femeile care au născut trei copii vor primi 30% din salariul mediu net pe economie. Femeile care au crescut patru copii vor primi 40% din salariul mediu net pe economie, iar cele care au cinci sau mai mulţi copii vor primi o indemnizaţie viageră de 50% din salariul mediu net pe economie, plus titlul şi medalia de ”Mamă Eroină”.

Această indemnizaţia viageră se va actualiza anual în funcţie de salariul mediu net pe economie şi nu va ţine cont de alte venituri pe care familia le obţine. De asemenea, această indemnizaţie va fi neimpozitabilă. Femeile care vor dori această indemnazaţie viageră vor trebui să facă o cerere scrisă pentru a o primi.

"Cred că o femeie care naşte, creşte şi se ocupă de educaţia a trei sau mai mulţi copii, poate fi numită Mamă Eroină (...)Statalitatea noastră depinde de numărul populaţiei. Există studii care arată că în România vor exista numai 16 milioane de cetăţeni în anul 2050. Să ne gândim la creşterea natalităţii şi cred că este de importanţă naţională pentru a nu dispărea ca popor", a declarat deputatul Ninel Peia.

Întrebat dacă nu se teme că acest proiect ar putea fi văzut ca o măsură populistă, în contextul anului electoral, Peia a explicat că în actuala conjuctură parlamentară a adunat suficient sprijin politic pentru a trece legea.

Soţia deputatului Ninel Peia s-ar afla chiar în această situaţie, pentru că cei doi au împreună trei copii. Deputatul a precizat că îi va cere soţiei sale să nu solicite această indemnizaţie, pentru a nu fi considerat conflict de interese.

Totodată, deputatul PSD a spus că se vor aduce amendamente acestui proiect de lege, în aşa fel încât şi bărbaţii care sunt singuri, dar care cresc trei sau mai mulţi copii, să beneficieze de indemnizaţie.

Conform ultimei actualizări de la Institutul Naţional de Statistică, salariul mediu net în luna decembrie 2015 era de 2114 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO