Eveniment

Proiectul celor doi campioni energetici - Electra si Hidroenergetica: Ce sanse au „gigantii” nostri din energie in fata adevaratilor giganti europeni

Proiectul celor doi campioni energetici - Electra si Hidroenergetica: Ce sanse au „gigantii” nostri din energie in fata adevaratilor giganti europeni
03.03.2010, 23:16 118

In structura celor doua companii gigantice romanesti urmeaza safie incluse unitati ale caror pierderi au ajuns in 2008 pana la 95de milioane de euro, cum este cazul Electrocentrale Bucuresti sauCompania Nationala a Huilei, in timp ce firmele cele maiprofitabile se pot lauda in 2008 cu rate de profit de maximum 7%,cum este cazul Nuclearelectrica. In rest, Hidroelectrica sau celetrei complexuri energetice Turceni, Rovinari si Craiova au rate deprofit cuprinse intre 0,01% si 2,6%.

Pe de alta parte, CEZ, grupul energetic din Cehia, pe careautoritatile locale l-au dat mereu drept exemplu de urmat, a facutanul trecut un profit de 2 miliarde de euro la afaceri de 7,5miliarde de euro, adica o rata a profitului de circa 30%.

O alta diferenta uriasa in ceea ce priveste planurile locale siceea ce se intampla la nivel international este modul in care suntconduse grupurile energetice. De exemplu, CEZ are un CEO de 41 deani, care este in functie de 6 ani si care inainte de a veni la CEZa fost CEO al Skoda Holding. In alte cazuri, cum ar fi Enel(Italia) sau GDF SUEZ, managerii au o experienta in cadrulcompaniilor pe care le conduc de peste 10 ani.

Pe plan local, in ceea ce priveste mandatele directorilor dincompaniile de stat, acestea dureaza in cel mai bun caz atata timpcat dureaza o guvernare, numirile fiind politice, cei numiti infunctie, de cele mai multe ori, nu sunt specialisti in domeniul pecare il conduc.

Ideea nu este rea, dar este tardiva

"Crearea celor doua companii de stat nu este o idee rea, dar areun defect: vine cu o intarziere de zece ani", spune Jan Veskrna,CEO-ul CEZ Romania, filiala locala a cehilor de la CEZ in Romania.Singurele asemanari intre Electra si Hidroenergetica si CEZ ar fi ocapacitate instalata apropiata si un numar de angajati la un nivelcomparabil. Potrivit declaratiilor recente facute de Mihai David,directorul general al Hidroelectrica ce se ocupa acum deinfiintarea Hidroenergetica, mai intai cele doua companii vor fiorientate local, urmand ca abia din 2012 sa fie analizate planurileprin care cei doi giganti ar putea deveni jucatori regionali.

"Aceste companii neavand o forta de investitii comparabila cu aaltor companii energetice europene nu vor putea intra in competitiaregionala, ca sa nu mai vorbim de cea europeana. Prin urmare,problema tardivitatii in acest caz nici nu exista", crede MihaiMares, partener si coordonator al casei de avocatura GarriguesRomania.

Potrivit acestuia, singurul punct forte al acestui plan dereorganizare va fi faptul ca vor fi create doua companii cu ocapacitate mare de productie care vor avea si o forta de negocieremai mare cu investitorii privati in diverse proiecte de parteneriatpublic privat.

Probleme gigantice pentru industrie?

Reprezentantul Garrigues mai ridica o problema care va rezultadin infiintarea acestor companii. "Pretul anuntat de vanzare de43-44 de euro pe MWh va omori industria, in special cea de aluminiusau productia de fertilizanti, care se bazeaza in prezent pe oenergie ieftina de la Hidroelectrica, cumparata la un pret de 25-35euro pe MWh", mai spune Mares.

Deocamdata nu se stie concret cum urmeaza sa fie tranzactionataaceasta energie, desi autoritatile au declarat ca Electra siHidroenergetica vor vinde electricitatea la un pret de cos. Lasfarsitul anului trecut Hidroelectrica, care va fi divizata intrecei doi giganti, a incheiat un contract urias cu Alro Slatina princare ii va furniza energie de 57 mil. euro in 2010.

"Modelul de comercializare a energiei nu este foarte clar. Nu sestie daca cele doua companii vor vinde ca un tot integrat sau vavinde fiecare centrala in parte si nici daca vor vinde direct catreconsumatorii finali, caz in care traderii privati de energie vor finevoiti sa isi inchida afacerile din Romania", mai spune Mares.Potrivit acestuia, cei doi giganti de fapt vor bloca intrareainvestitorilor privati in sectorul termo, centralele pe carbune sigaz, "care de fapt ar trebui sa constituie baza de dezvoltare asectorului energetic romanesc."

Hidroenergetica si Electra

Capacitate instalata: 13.700 MW

Numar de angajati: 40.000

Venituri 2008: 3,7 mld. euro

Profit net: compania cu cea mai mare rata a profitabilitatiieste Nuclearelectrica cu 7%. Restul au fie pierderi de pana la 95mil. euro, fie rate de profit cuprinse intre 0,01% si 2,6%.

CEO: de infiintarea Hidroenergetica se ocupa Mihai David (PSD),actualul director general al Hidroelectrica, cunoscut mai alespentru cariera sa politica. In ceea ce priveste Electra, aceastaeste condusa de Constantin Balasoiu (PDL), actualul director laComplexului Energetic Craiova, cunoscut in piata ca un bunspecialist in energie.

Sursa: cifrele reprezinta datele cumulate pentru cele douacompanii. Veniturile au fost calculate ca suma a veniturilor din2008 inregistrate de companiile care vor intra in Hidroenergeticasi Electra.

CEZ (Cehia)

Capacitate instalata: 14.395 MW

Numar de angajati: 32.985

Venituri 2009: 7,5 mld. euro

Profit net 2009: 2 mld. euro

CEZ detine 2 centrale nucleare, 15 centrale pe gaz in Cehia si 3in afara, 34 de hidrocentrale, precum si proiecte eoliene.

Descriere: CEZ este cel mai profitabil grup energetic dinEuropa.

CEO: Martin Roman, 41 de ani, conduce de aproape 6 anioperatiunile CEZ. Inainte de a veni la conducerea CEZ, Roman a fostCEO al Skoda Holding.

Iberdrola (Spania)

Capacitate instalata: 43.000 MW

Numar de angajati: 32.993

Venituri 2008: 25,2 mld. euro

Profit net 2008: 2,86 mld. euro

Circa jumatate din energia pe care Iberdrola o produce estebazata pe gaze, 12% pe surse regenerabile, 17,5% pe parteanucleara, iar pe partea hidro circa 8,2%.

Descriere: Iberdrola este cel mai mare grup spaniol deenergie.

CEO: Jose Ignacio Sanchez Galan, 60 de ani, a fost numit inaceasta functie in mai 2001, pentru ca in martie 2005 mandatulacestuia sa fie prelungit.

Enel (Italia)

Capacitate instalata: 95.000 MW, in 23 de tari

Numar de angajati: 82.500

Venituri in 2008: 61,2 mld. euro

Profit net in 2008: 5,3 mld. euro

Descriere: Enel este cea mai mare companie energetica din Italiasi a doua din Europa in ceea ce priveste capacitatea instalata.Este listata la bursa din Milano din 1999.

CEO: Fulvio Conti, 62 de ani, la conducere de 5 ani.

GDF SUEZ (grup franco-belgian)

Capacitate instalata: 68.400 MW

Numar de angajati: 200.000

Venituri 2008: 83,1 mld. euro

Profit net: 6,5 mld. euro

Descriere: GDF SUEZ este listat pe bursele de la Bruxelles,Luxemburg si Paris si face parte din toti marii indici bursieriinternationali.

CEO: Gerard Mestrallet, 61 de ani, face parte din managementulSUEZ, companie cu care GDF a fuzionat recent, inca din 1995.

E.ON (Germania)

Capacitate instalata: 74.000 MW

Numar de angajati: 93.500

Venituri: 87 mld. euro

Profit net: 1,6 mld. euro

Descriere: Pana in 2030, E.ON isi propune ca 36% din energieprodusa sa vina din surse verzi, fata de 13% cat este in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO