Eveniment

Proiectul de 1 mld. euro de la Tarniţa-Lăpuşteşti prinde contur: cinci investitori au depus oferte neangajante

Proiectul de 1 mld. euro de la Tarniţa-Lăpuşteşti...

Autor: Carol Dan

02.02.2015, 00:06 638

„Cinci companii au depus oferte preliminare şi nean­gajante în cadrul acestei etape de precalificare pentru dez­vol­tarea Tarniţa-Lăpuşteşti. Urmează ca în următoarele săptă­mâni să analizăm documentaţia depusă pentru a verifica dacă toate elementele sunt în acord cu prevederile procedurii de selecţie. Conform principiului transparenţei, lista investi­to­rilor precalificaţi va fi publicată după analizarea documen­ta­ţiei depuse, urmând să intrăm în următoarea fază a etapei de pre­calificare, cea de negociere“, a declarat Ovidiu De­me­trescu, directorul general al companiei de proiect Hidro Tarniţa. Aceasta este prima fază a procesului de selectare a investorilor, cele cinci companii depunând documentele necesare pentru etapa de precalificare.

Demetrescu a adăugat că Hidro Tarniţa a primit şi scrisori de intenţie din partea unor instituţii financiare internaţionale în vederea finanţării proiectului.

La începutul anului trecut ambasadorul Chinei în România Yuzhen Huo spunea, după o întâlnire cu primarul Clujului, fostul premier Emil Boc, că proiectul de construire a hidrocentralei va fi implementat „step by step“, cu ajutorul investitorilor chinezi. Deocamdată discuţiile au fost începute cu compania chineză Sinohydro, specializată în astfel de proiecte.

„Din punct de vedere economic, vom încuraja în continuare proiectul construirii hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Anul trecut a fost semnat un contract de intenţii privind acest proiect de cele două părţi, iar ambele guverne acordă o importanţă deosebită implementării acestui proiect“, a spus ambasadoarea.

Proiectul dezvoltării hidrocentralei care a fost prezentat chinezilor încă din 2011şi a fost discutat şi în timpul vizitei la Bucureşti a premierlui chinez Li Keqiang, la finele lui 2013. Însă dezvoltarea lui nu se poate face prin încredinţare directă şi este nevoie de licitaţii.

Conducerea Hidro Tarniţa estima, anul trecut, că lucrările de construcţie vor începe în prima parte a anului 2016 şi vor dura între 5 şi 7 ani. Unitatea ar urma să fie construită la 30 de kilometri de oraşul Cluj-Napoca, pe valea râului Someşul Cald. Unitatea este prevăzută să aibă patru grupuri de 250 MW fiecare.

Acţionarii Hidro Tarniţa sunt Complexul Energetic Oltenia, SAPE Electrica, Nuclearelectrica şi Complexul Energetic Hunedoara, fiecare cu câte 25% din acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO