Eveniment

Promisiune: rescrierea Codului fiscal pana la 31 martie

18.01.2009, 18:46 14

Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au promis partenerilor sociali din grupurile de lucru, sindicate si patronate, ca vor rescrie Codul fiscal cu toate modificarile, inclusiv cele privind masurile anticriza, si vor republica legea pana la 31 martie.

"Este nevoie de un Cod fiscal mult mai clar si mai simplu de parcurs. Finantele au promis republicarea lui pana la data de 31 martie cu toate modificarile care vor fi aduse pana atunci", a declarat un reprezentant al sindicatelor prezent la discutii.
Actualul Cod fiscal are la baza Legea numarul 571 din 2003, care a fost modificata in acest interval prin 20 de ordonante de urgenta. Modificari au mai fost aduse si prin Legea 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, si Legea 343/2006 (lege directa de modificare a Codului fiscal), cea din urma stipuland chiar republicarea.
In cadrul grupurilor de lucru privind masurile anticriza sunt in discutii mai multe propuneri care au caracter fiscal si ar putea presupune modificarea Codului fiscal. Printre propunerile cu sanse mari de adoptare se numara plata TVA la incasarea facturii pentru companiile mari, scutirea de la impozitare a profitului reinvestit sau suprataxarea profitului exceptional (comparativ cu rata profitului din anul precedent) si a produselor de lux.
Oficialii Finantelor discuta cu sindicatele si patronatele si despre compensarea intre bugetul de stat, beneficiarul bugetar al serviciilor si furnizorul de bunuri/servicii a creantelor lichide, exigibile si certe, rambursarea TVA pentru proiectele finantate din fondurile europene dupa fiecare cerere de rambursare si nu la finalul proiectului, precum si despre tratarea veniturilor angajatilor in perioada de somaj tehnic ca si venituri de natura non-salariala si aplicarea regimului corespunzator de impozitare.
Alta masura fiscala analizata este ca diferentele nefavorabile de curs valutar, in cazul proiectelor finantate din fonduri europene, sa fie considerate cheltuieli eligibile. Membrii grupului de lucru discuta si despre posibilitatea compensarii de catre exportator a TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de platit sau cu alte impozite datorate bugetului de stat, dupa expirarea termenului legal de 45 zile, prevazut in Codul de procedura fiscala pentru rambursarea TVA.
In discutie se mai afla si fiscalizarea agriculturii prin egalizarea progresiva a cotei de impozitare si impozitarea terenurilor agricole. Alta masura propusa de membrii grupului de lucru este suspendarea, pe perioada crizei economice, a privatizarii companiilor cu capital integral sau majoritar de stat.
Autoritatile au format trei comisii de lucru, impreuna cu sindicatele si patronatele, care vor discuta pana miercuri masuri de relansare a economiei si de protectie sociala, acestea urmand sa fie incluse in bugetul pe 2009 pentru a combate criza financiara.
 
 
Care sunt propunerile
 
  • Plata TVA la incasarea facturii pentru companiile mari;
  • Scutirea de la impozitare a profitului reinvestit sau suprataxarea profitului exceptional (comparativ cu rata profitului din anul precedent);
  • Suprataxarea produselor de lux;
  • Neimpozitarea veniturilor din somaj tehnic;
  • Impozitarea terenurilor agricole.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO