Eveniment

Protest al medicilor în Capitală: Mii de persoane manifestează, a fost adus un dric pentru "moartea Sănătăţii". Reacţia Ministerului Sănătăţii

Protest al medicilor în Capitală: Mii de persoane manifestează, a fost adus un dric pentru "moartea Sănătăţii" (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Autor: Departamentul Social

02.11.2013, 12:47 418

UPDATE12: 20Angajaţii din Sănătate care protestează în Capitală au plecat în marş pe Calea Victoriei

Cei peste 4.000 de angajaţi din sănătate care protestează sâmbătă în Bucureşti au plecat în marş din Piaţa Victoriei spre Parlament, pe Calea Victoriei, cu tobe, steguleţe şi pancarte cu mesaje prin care cer, în primul rând, un buget de 6% din PIB pentru sistem şi salarii mai mari.

În primele rânduri ale coloanei de manifestanţi se află preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, lideri ai Federaţiei Sanitare Sanitas şi protestatari cu tobe şi pancarte pe care scrie "6% pentru Sănătate", "Noi vă consultăm, voi nu ne consultaţi" şi "Jos labele de pe spitalele publice!".

După aceştia, în coloană urmează manifestanţi cu coroane de flori, precum şi unul îmbrăcat în călugăr, cu o cruce pe care scrie "Sănătate" şi este lipită o fotografie a ministrului Eugen Nicolăescu.

Poza ministrului Sănătăţii este lipită şi pe un sicriu aflat în dricul adus la protest, care sugerează, potrivit organizatorilor, tot "Moartea Sănătăţii".

Coloana de manifestanţi este însoţită şi de o maşină cu staţie de amplificare şi boze, din care se aude muzică simfonică şi coruri din opere, cum ar fi "Corul sclavilor" din "Nabucco" de Verdi.

Protestatarii ar urma să ajungă, la ora 13.00, la alveola Parcului Izvor, unde vor manifesta până la 13.30.

Angajaţii din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, condiţia "preliminară şi nenegociabilă" a coaliţiei este dublarea salariilor medicilor rezidenţi.

Potrivit lui Astărăstoae, dacă revendicările angajaţilor din sănătate nu vor fi soluţionate în urma acţiunii de protest, ar putea urma greva generală, dar şi demisii în bloc.

Citiţi mai multe detalii pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO