Eveniment

Protest în Piaţa Victoriei din Capitală faţă de proiectul de modificare a legilor justiţiei

Protest în Piaţa Victoriei din Capitală faţă de...

Autor: Departamentul Social

23.08.2017, 21:12 272

Câteva sute oameni s-au strâns, miercuri seara, în Piaţa Victoriei din Capitală, pentru a protesta faţă de proiectul de modificare a legilor justiţiei, prezentat de Tudorel Toader. Circulaţia în zonă este restricţionată.

"Ceea ce vrea să facă ministrul Justiţiei este un atac la statul de drept, să politizeze justiţia. Vrea să ia dreptul preşedintelui de a numi şefii din justiţie. Mi se pare că suntem prea puţini, cred că lumea e moleşită, există o amorţeală generală, nu ştiu din ce cauză. Ar trebui să se gândescă că este vorba de toţi cei care vor să trăiască în această ţară", spune Emanuela, pensionară.

"Am ieşit în stradă pentru că îmi doresc ca acest guvern să cadă odată pentru totdeauna. Nu doar Toader trebuie să demisioneze, cu tot guvernul lui Draganea. Dragnea l-a dat la o parte pe Grindeanu că nu mai asculta şi acum ministrul justiţiei vrea să îi retragă lui Iohannis dreptul de a mai hotarî care să fie şefii din justiţie. Mi se pare că suntem de toată jenă. Noi o să ieşim în stradă, aşa cum am făcut şi în ianuarie", susţine Dragoş, 32 de ani.

"Am crezut că experienţa de astă iarna ar fi trebuit să fie suficientă pentru domnii guvernanţi. Dar dacă trebuie să le reamintim, o facem. Nu este posibil să tot încerci să controlezi justiţia prin orice mijloace, să vrei să politizezi chiar tot. Tot Occidentul ne arată cu degetul. Eu am ieşit pentru a cere demisia acestui guvern, care creează numai probleme de când s-a instalat la Palatul Victoria", spune Anca, 29 de ani.

La protest au participat şi Dragoş Pâslaru, fost ministru al Muncii, şi Adrian Stroie, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în guvernul Cioloş.

"Evident că o reviziure a legilor justiţiei după aproape 13 ani era necesară. E foarte surprinzator modul cum procedează acum ministrul Tudorel Toader, ieşind cu aceste anunţuri intempestive, făcând modificări de substanţă, cum ar fi trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei, limitarea competenţei DNA, toate sunt modificări substanţiale, care nu pot fi anunţate pur şi simplu peste noapte. Cred că Ministerul Justiţiei ar trebui să dea înapoi şi să ţină cont de reacţiile societăţii", a declarat Adrian Stroie, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

"Este o altă încercare abruptă de a modifica puterile în stat. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, prin propunerile pe care le-am văzut la Ministerul Justiţiei, afectează prerogrativele preşedintelui şi creează, prin mutarea Inspecţiei Judiciare şi prin modul în care sunt sancţionaţi judecătorii şi procurorii, o presiune generală asupra magistraţilor , ceea ce va afecta actul de justiţie. Este regretabilă această mişcare a Ministerului Justiţiei, arată reaua intenţie a PSD-ALDE în ceea ce priveşte modul de tratare a echilibrului puterilor în stat", susţine Dragoş Pâslaru, fost ministru al Muncii în guvernul Cioloş.

Protestul a fost organizat pe Facebook, pagina dedicată evenimentului fiind intitulată "Vino în Piaţă! Justiţia e în pericol".

"Guvernarea PSD a poruncit, Tudorel Toader s-a executat!. După marţea neagră, propunerile de masacrare ale legilor Justiţiei prezentate astăzi de ministrul Justiţiei sunt punctul culminant al luptei împotriva DNA şi justiţiei independente. Un om care spune răspicat "REZIST!" face mai mult pentru viitorul ţării decât un guvern şi o majoritate parlamentară cu apucături mafiote. Iar împreună putem să decidem noi viitorul. Vino în Piaţa Victoriei în această seară. Vom fi 2, vom fi 10, vom fi 100 sau poate câteva mii. Oricare dintre variante e mai bună decât să tăcem. Lupta anticorupţie riscă să devină istorie fără implicarea noastră", scriu organizatorii pe pagina de Facebook.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO