Eveniment

Protestul celor peste 300 de angajaţi ai Oltchim s-a încheiat, oamenii spun că vor reveni joi

Autor: Departamentul Corespondenţi

05.09.2012, 17:10 148

Cei peste 300 de protestatari au părăsit incinta Pavilionului Administrativ al combinatului, însă spun că vor veni şi mâine.

La ora transmiterii acestei ştiri, conducerea combinatului şi liderii de sindicat îl aşteaptă la discuţii pe ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.

"Oamenii au plecat acum spre casă, vor reveni mâine (n.r. - joi) şi vom vedea ce va fi. Sunt supăraţi în continuare. Ei sunt nemulţumiţi în primul rând pe mine şi pe conducere, dar eu am făcut tot ceea ce era posibil ca situaţia să se normalizeze. (...) Îl aşteptăm acum pe domnul ministru Liviu Pop pentru a discuta cu dânsul şi cu conducerea", a declarat liderul Sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu.

Diculoiu a precizat că el a fost cel care i-a îndemnat pe protestatari să intre în sediul Oltchim pentru a discuta cu reprezentanţii combinatului.

"Nu au fost incidente, cei peste 100 de oameni au intrat la discuţii cu conducerea fără a provoca pagube sau incidente. Uu intrat la îndemnul meu, rugându-i să fie linştiţi şi au fost. A fost o discuţie cu managerul general adjunct Radu Olaru, oamenii i-au spus că sunt disperaţi deoarece nu au luat banii şi tichetele de masă pe ultimele două luni", a mai spus Mihai Diculoiu.

Aproape 300 de angajaţi ai Oltchim s-au adunat, miercuri, în curtea combinatului pentru a protesta faţă de întârzierea luării unei decizii în privinţa situaţiei combinatului, solicitând de urgenţă vizita premierului Victor Ponta, şi faţă de faptul că nu şi-au primit banii şi bonurile de masă de două luni.

Liderul sindical Mihai Diculoiu declara că este vorba despre un protest spontan faţă de situaţia în care se află combinatul, susţinând că se urmăreşte "lichidarea societăţii".

La un moment dat, în timpul protestului, conducerea unităţii a cerut ca şase salariaţi să intre la discuţii cu reprezentanţii combinatului, solicitatrea fiind însă ignorată, iar aproximativ o sută de angajaţi s-au năpustit în sediul Oltchim, fără să fie înregistrate incidente şi fără să fie necesară intervenţia agenţilor de pază aflaţi la faţa locului.

Premierul Victor Ponta a dat asigurări, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Guvernul caută un investitor pentru Oltchim şi a făcut apel la angajaţii companiei să nu sperie investitorii, arătând că ministrul pentru dialog social, Liviu Pop, se va deplasa la Râmnicu Vâlcea pentru a discuta cu protestatarii.

Ponta a afirmat că Guvernul "munceşte de ceva timp" pentru găsirea unui investitor care să preia Oltchim şi să asigure locurile de muncă şi buna funcţionare a Oltchim, Arpechim şi altor societăţi care depind de combinat.

De asemenea, Constantin Roibu a demisionat, miercuri, din funcţiile de director general, poziţie ocupată timp de 21 de ani, şi de membru al Consiliului de Administraţie al Oltchim (OLT), ca urmare a propunerii şefului OPSPI, Remus Vulpescu, de înlocuire a managementului combinatului chimic.

Împreună cu Roibu au solicitat eliberarea din funcţii un număr de 15 directori şi contabilul-şef, printre care directorul general adjunct producţie şi investiţii, Nicolae Radu Olaru, şi directotul general adjunct financiar, Alin Smeu. Aceştia vor rămâne la dispoziţia companiei.

În urmă cu două săptămâni Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, o opţiune de cumpărare de active ale rafinăriei Arpechim, exercitabilă de către investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Data licitaţiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO