Eveniment

PSD taie taxele, PNL suprataxează multinaţionalele, iar USR... USR nu spune deocamdată nimic

PSD taie taxele, PNL suprataxează multinaţionalele, iar...

Autor: Sorin Pâslaru

28.10.2016, 00:06 2035

Din mesajele principale pe care le-au transmis partidele care se vor bate în alegerile din 11 decembrie reies până acum următoarele: PSD promite şi deja execută scăderi de taxe, PNL a pus pe masă un proiect de taxare specială a profitului multinaţionalelor în acord cu o nouă directivă europeană, iar gruparea care se configurează ca a treia forţă politică, la concurenţă cu ALDE a lui Tăriceanu, şi anume USR, nu şi-a anunţat deocamdată nicio iniţiativă clară pentru economie.

Este înduioşătoare voinţa PSD-ului de a intra în graţiile unui electorat care niciodată nu îl va vota şi îl va considera tot timpul un partid criptocomunist, eventual şi vândut ruşilor. Astfel, de trei-patru ani PSD-ul tot vine cu iniţiative de tăieri de taxe, dar „inima“ celor de dreapta care ar trebui să aplaude aceste măsuri rămâne de gheaţă.

Plagiatul şi condamnările penale, odată lipite ca ştampile de liderii partidului, nemaivorbind de trecutul mustind de acuzaţii de corupţie precum şi de figurile baronilor de provincie, nu mai pot fi şterse cu oricâte miliarde de euro reduceri de impozite în echivalent sau zeci de taxe eliminate  de pe la diverse instituţii.

Guvernul Ponta a redus CAS (contribuţia de asigurări sociale, adică pentru pensii) cu 5%, a redus TVA la alimente de la 24% la 9%, a redus TVA generală de la 24% la 20%, lăsând în buzunarele consumatorilor miliarde de euro, iar acum Liviu Dragnea taie 100 de taxe precum Zorro.

Nu mai vorbim de amnistia de un miliard de euro oferită multinaţionalelor, PFA-urilor şi PFI-urilor, plătite cu evitarea de contribuţii sociale, pentru care guvernul Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă de iertare de datorii, la intervenţia şi ghi­dajul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. De amânarea sine die a noilor redevenţe pentru cea mai mare companie din România, la aceeaşi pre­si­une a patronatelor, nici nu mai trebuie amintit.

Totul doar-doar să arate acest partid ce prietenos este cu mediul de business şi cu întreprinzătorii. Exact precum fiul risipitor în căutarea veşnică a aprecierii părintelui, PSD încearcă să seducă un electorat care, de fapt, şi dacă ar duce taxele la zero, tot nu l-ar aprecia.

Această îndelungată şi tensionată încercare de a intra în graţiile celor care de fapt niciodată nu l-ar vota arată însă altceva. Faptul că acest partid este condus de oameni care vibrează mult mai mult la cerinţele proprietarilor de business, fie aceştia români sau multinaţionale, decât la ale angajaţilor acestora. Explicabil, având în vedere nivelul de trai al primilor 100 de oameni din PSD, având în vedere averea nejustificată a actualului lider al PSD care, în ultimii 15 ani a fost doar angajat la stat.

Sunt de mult apuse vremurile când din acest partid izvorau idei precum impozitarea salariilor de peste 10.000 de euro cu 80% sau că proprietatea e un moft. De fapt, astăzi, probabil că cei mai mari proprietari sunt chiar în acest partid. De aici şi preocuparea intensă de a pune pe masă reduceri de taxe şi în general de a arăta cât de prietenos este cu mediul de business un partid care, teoretic, ar trebui să se ocupe de familii, de cele câteva sute de mii de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, de inegalităţile salariale, de condiţiile de muncă sau, iată, cele de transport din Bucureşti care au devenit infernale.

A venit vreun partid să pună pe masă o ieşire din situaţia dramatică în care se află azi Bucureştiul din punctul de vedere al transportului în comun, cu autobuze care gem de oameni şi metrouri unde fetele leşină în drum spre birou, din lipsă de aer? Cui să ceri, când probabil din primii 100 de oameni din acest partid niciunul nu s-a mai dat jos din Audi de ani? Numai dacă vezi colecţiile de maşini de la adunările consiliilor naţionale îţi dai seama ce politică face acest partid: politica îmburgheziţilor de după 1990, mascată cu preocupări sociale.

De partea cealaltă, PNL se aşază înainte de startul oficial al campaniei electorale cu un proiect de lege prin care anunţă suprataxarea profitului multinaţionalelor, în concordanţă cu o directivă europeană. Însă această directivă, a cărei filosofie este să taxeze profitul acolo unde se desfăşoară cu precădere activitatea unei multi­naţio­nale, nu va avantaja cu nimic România, unde majoritatea multinaţionalelor vând mai mult decât produc. Este un foc de paie şi mai mult o operaţiune de PR. De mirare însă este cum de se aşază tocmai PNL-ul în poziţia de a cere suprataxarea investitorilor străini - chiar şi da­că nu se va produce  -, când, teoretic, rolul său este să promoveze politici pentru atragerea de in­ves­titori şi să ceară reduceri, nu creşteri de taxe.

Este clar că în ambele situaţii nu este decât o vopsea aruncată către electorat, vorbe puse la tarabă pentru ca imediat ce ajung la putere, cohortele de partid să îşi împartă funcţii şi contractele de achiziţii publice către firmele rudelor şi ale prietenilor.

Marile partide sunt mai rupte de electoratul lor decât niciodată. De aceea, nu sunt excluse mari surprize la alegerile din decembrie, chiar dacă partidul lui Nicuşor Dan nu a pus deocamdată nimic pe masă ca program. Nici nu are de ce. Revolta şi plictisul îi sunt de ajuns. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO