Eveniment

Cu puţin noroc, şi nepoţii voştri vor plăti împrumuturile luate acum de guvernul PSD pe 20 de ani. Cu banii aceştia se plătesc creşterile de salarii şi pensii acum, iar realizarea infrastructurii României este lăsată în seama altora

Cu puţin noroc, şi nepoţii voştri vor plăti...

Autor: Cristian Hostiuc

04.02.2018, 21:36 10323

Vineri, România, prin Ministerul Finanţelor, a împru­mutat 2 miliarde de euro de pe pieţele financiare internaţionale - 750 de milioane de euro pe 12 ani, pentru care trebuie să plătească o dobândă de 2,5% pe an, şi 1,25 miliarde de euro pe 20 de ani, pentru care trebuie să plătească o dobândă de 3,375% pe an.

Ca să vă faceţi o idee ce înseamnă 2 miliarde de euro, gândiţi-vă că atât a costat Casa Poporului, obiectiv realizat în 10 ani.

Nu este nimic rău că România se  împrumută pe pieţele financiare internaţionale, pentru că aşa fac toate ţările dezvoltate. Chinezii, japonezii şi belgienii sunt cei mai mari creditori ai americanilor.

România trebuie să fie tot timpul cu împrumuturi pe pieţele financiare pentru a-şi dezvolta economia, pentru a vedea cum este privită de investitori, pentru a avea deschisă uşa bancherilor lumii tot timpul, dar şi pentru a deschide uşa companiilor private din România care au nevoie de finanţare externă.

Acest împrumut luat la începutul lui 2018 nu reprezintă o excepţie, ci face parte din procesul de refinanţare a datoriei statului din acest an, proces care depăşeşte vreo 12  miliarde de euro în lei şi valută.

Problema intervine atunci când aceşti bani, plătiţi scump, ajung să fie folosiţi pentru plăţile curente, începând de la plata creşterilor salariale şi de pensii, până la achiziţiile la suprapreţ de consumabile şi servicii.

Furia oamenilor este că nu văd în faţa ochilor nimic palpabil, care să poată fi dat ca exemplu pozitiv: am luat un miliard de euro sau 10 miliarde de euro pentru a face o autostradă care să traverseze munţii, de exemplu; am luat un miliard de euro pentru a face o sală de concerte în Bucureşti.

Nici nu mai contează cât costă construcţia, important este că s-a făcut ceva cu banii.

Dacă dăm timpul înapoi, acum 40-50 de ani România, prin guvernele comuniste, a luat bani de la băncile internaţionale pentru a realiza electrificarea şi industrializarea economiei.

Gândiţi-vă că în 1980 România avea o datorie externă de 12 miliarde de dolari, la un PIB de 30 de miliarde de dolari.

Din 2012, adică de 5 ani, guvernarea PSD a luat împrumuturi interne şi externe de peste 60 de miliarde de euro (în lei şi euro) fără să realizeze vreo investiţie majoră. Niciuna.

Toţi banii s-au dus pentru plata creşterilor salariale şi de pensii şi pentru plata scăderii TVA.

Pentru că nu au mai rămas bani, guvernele PSD nu s-au grăbit cu realizarea de investiţii.

Îşi mai aminteşte cineva de promisiunea PSD pentru autostrada Comarnic-Braşov? În patru ani trebuia să fie gata. Nici acum nu a început.

În tot acest timp, infrastructura generală a României crapă din ce în ce mai mult, sub privirile furioase ale acelor care plătesc taxe şi impozite.

Cu toate că plăteşti contribuţie de sănătate, la prima răceală te duci la o clinică privată, unde plăteşti alţi bani.

În ultimele două decenii, toate guvernele au privatizat active de 20 de miliarde de euro, bani care însă nu au lăsat nimic în urmă. Guvernul Tăriceanu a luat bani din privatizarea BCR, din distribuţiile de gaze şi energie şi nimeni nu poate spune ce s-a făcut cu acei bani.

În tot acest timp, investitorii privaţi au construit malluri de la zero pe care le vedem cu ochii, chiar şi fabrici cu echipamente de ultimă generaţie.

Sunt imortante creşterile salariale şi de pensii, dar acestea nu-şi vor putea păstra puterea de cumpărare atâta timp cât nu se dezvoltă businessul din România care să poată să permită plata împrumuturilor.

Deşi PIB-ul a crescut, businessul privat gâfâie, trăind pe banii furnizorilor. Nici băncile nu mai sunt aşa dispuse să finanţeze chiar orice.

Pentru că infrastructura - rutieră, feroviară, educaţională, de sănătate, digitală - nu s-a dezvoltat şi nu a ţinut pasul cu taxele şi impozitele plătite de companii şi oameni, statul nu va avea suficiente resurse pentru plata împrumuturilor externe şi interne decât prin creşterea taxelor şi impozitelor.

Atâta timp cât businessul din România nu va avea infrastructura, începând de la modul cum îţi plăteşti taxele şi impozitele, până la cuantumul lor, ca să fii competitiv cu ce se întâmplă în lume, viitorul nu va aduce ceva bun.

Iar oamenii vor spune: Am vândut tot şi cu ce ne-am ales? Iar vinovaţii nu vor fi partidele sau liderii lor, ci multinaţionalele, băncile şi investitorii străini, care ne-au furat ţara.

Până una alta, moştenirea lăsată de guvernul PSD Viorica Dăncilă este o datorie de 2 miliarde de euro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO