Eveniment

Putin: Rusia nu a renunţat definitiv la gazoductele South Stream şi Turkish Stream

Putin: Rusia nu a renunţat definitiv la gazoductele...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.06.2016, 00:00 383

Rusia nu a renunţat „definitiv” nici la South Stream, nici la Turkish Stream, proiecte ale unor gazoducte de export către Europa, dar are nevoie de o poziţie clară din partea Europei în privinţa lor, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin. Comentariile au fost făcute după discuţii cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, scrie Hurriyet Daily News.

Liderul rus repune astfel pe masă un măr al discordiei pentru ţările europene. Moscova a sugerat în 2014 că nu mai este interesată de South Stream deoarece dezvoltarea proiectului, care ar fi adus bani şi probabil gaze mai ieftine ţărilor de tranzit, printre care Bulgaria, Serbia şi Ungaria, şi afaceri grase unor companii mari europene ca Eni, EDF şi Wintershall, era blocată de Comisia Europeană  din cauza unor probleme care ţineau de competiţie.

Dispută dintre Bruxelles şi Moscova s-a încins după ce Rusia a anexat Crimeea, teritoriu ucrainean, iar Occidentul i-a impus Rusiei sancţiuni economice în urma agresiunilor din Ucraina. De asemenea, rezistenţa Comisiei Europene vine când se pune tot mai mult accent pe nevoia de diversificare a surselor de energie.

„Tot ce ne trebuie este o poziţie clară din partea Comisiei”, a spus Putin. După ce a sugerat că renunţă la South Stream, Moscova a început negocierile cu Turcia pentru construirea gazoductului Turkish Stream, care ar fi trebuit să facă din Turcia un centru de export al gazelor ruseşti către UE. Rusia a îngheţat discuţiile, care şi aşa nu mergeau bine, după ce aviaţia militară turcă a doborât un avion de luptă rusesc la graniţa turco-siriană în noiembrie. În discuţiile cu Putin, Benjamin Netanyahu a explicat că nu există restricţii legislative care să împiedice Rusia să ia parte la dezvoltarea unor noi câmpuri de gaze offshore israeliene. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO