Eveniment

PwC, liderul consultantei, isi trimite toti angajatii in concediu fara plata de 15 zile

PwC, liderul consultantei, isi trimite toti angajatii in concediu fara plata de 15 zile
19.10.2009, 23:15 264

Liderul pietei de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers(PwC) Romania, cu afaceri de 41 mil. euro in anul fiscal 2008, vaacorda tuturor angajatilor 15 zile de concediu fara plataobligatoriu ca parte a strategiei de eficientizare acosturilor.

Masurase va aplica in perioada octombrie 2009 - iunie 2010 si vizeazatoti angajatii, prin rotatie, spun reprezentantii PwC. "Inca de laprimele semne ale crizei economice am trecut la optimizareaoperatiunilor si am incercat sa evitam orice masuri cu impactsemnificativ asupra angajatilor. Cu toate acestea, avand in vedereca declinul economic este mai sever si dureaza mai mult decat s-arfi putut anticipa, iar perspectivele macroeconomice nu suntincurajatoare, nu putem evita adoptarea unor noi masuri deoptimizare a costurilor", a declarat pentru ZF Vasile Iuga, CountryManaging Partner al PwC Romania. Companiile din Big Four au fost inultimii ani printre cei mai activi angajatori pe pozitii deentry-level, concurenta pentru astfel de joburi fiind una din celemai dure de pe piata. In fiecare an, mii de absolventi concureazape aproximativ 400 de joburi scoase la concurs de PwC, Deloitte,Ernst & Young si KPMG.

Salariul unui angajat pe o pozitie de entry-level din cadrulunei companii din Big Four porneste de la 600 - 700 de euro,potrivit informatiilor din piata.

PwC a incheiat anul trecut cu 650 de angajati si a anuntat inaceasta vara ca va face inca 100 de angajari in 2009. "Intr-o firmade consultanta oamenii sunt atat principala resursa, cat siprincipalul cost. Ne propunem sa iesim din criza in cea mai bunaforma posibila si, atunci cand se va relua cresterea economica, saputem oferi clientilor nostri acelasi nivel de servicii cu caresunt obisnuiti. Solutia concediului fara plata este una pe termenscurt, o masura temporara menita sa ne dea flexibilitatea necesarape drumul catre redresarea economica", a completat Iuga.

In vreme ce mediul privat s-a ajustat puternic pe fondul crizeieconomice, reducand costurile si eficientizand operatiunile,Guvernul se chinuie de cateva luni de zile sa aplice masura dereducere cu 15% a costurilor pe care le implica cei 1,4 milioane debugetari. O vacanta neplatita de doua saptamani pentru tot sectorulbugetar ar insemna economii de cateva sute de milioane de euro.

Bancherii au fost primii care au apelat la masura concediilorfara plata inca din aceasta vara pentru reduceri de costuri de sutede mii de euro sau chiar de un milion de euro. Astfel, cei 1.000 deangajati ai ING isi iau doua saptamani de concediu fara plata, pebaza de voluntariat, in timp ce la Bancpost, celor 3.600 desalariati li s-a solicitat sa isi ia cinci zile de concediu faraplata pana la sfarsitul anului, potrivit unor surse bancare.

Companiile din Big Four (PwC, Deloitte, Ernst & Young siKPMG) au impreuna 2.200 de angajati si ruleaza afaceri de 150 mil.euro.

La nivel de management, salariile consultantilor ajung la 2.000- 3.000 de euro. Potrivit informatiilor din piata, mai multe firmede consultanta au apelat la concediul fara plata pentru angajati.Cu toate acestea, reprezentantii Ernst & Young au negat ferm oastfel de decizie, iar cei ai KPMG nu au confirmat o astfel deinformatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO