Eveniment

RA-APPS încearcă să vândă apartamentele din centrul Capitalei, dar ignoră crearea unui fond imobiliar

RA-APPS încearcă să vândă apartamentele din centrul Capitalei, dar ignoră crearea unui fond imobiliar

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax

11.05.2012, 00:05 1291

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a decis să modifice oferta de imobile scoase la vânzare, după ce la licitaţiile anterioare pentru apartamente şi spaţii comerciale din sectorul 3 nu a venit niciun cumpărător, şi a pregătit pentru licitare mai multe apartamente din zona zero a Capitalei.

Consultanţii imobiliari consideră că realizarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor RA-APPS sau transferul acestor servicii către firme private reprezintă alternative mai rentabile în această perioadă decât vânzarea individuală a proprietăţilor, dar reprezentanţii Regiei par să ignore deocamdată această variantă.

Regia a decis astfel ca, la sfârşitul lunii mai, să scoată la vânzare prin licitaţie deschisă cu strigare mai multe locuinţe scumpe, cu preţuri de peste 100.000 de euro fiecare, având preţuri de peste 1.500 de euro/metrul pătrat.

Acest tip de locuinţe se vând extrem de greu în actuala perioadă, în care creditarea ipotecară este dominată de programul Prima casă, prin intermediul căruia se pot finanţa achiziţii de maximum 60.000-70.000 de euro.

"Este posibilă formarea unui fond imobiliar care să fie listat la bursă. În ţările dezvoltate există vehicule financiare prin care statul împreună cu parteneri de property management administrează activele deţinute de stat. Din punct de vedere legal ar fi o alternativă de investiţii pentru diverşi investitori de pe piaţă. Se pot face plasamente în aceste tipuri de fonduri de investiţii", spunea recent Ioan Bejan, consultant imobiliar al Institutului pentru Real Estate şi Construcţii din Viena.

Cu toate acestea, RA-APPS insistă cu licitaţiile, într-o perioadă în care băncile şi executorii au de asemenea mii de locuinţe scoase "la mezat".

Ce vrea să vândă RA-APPS şi la ce preţuri?

Printre proprietăţile scoase la vânzare se găseşte un apartament cu şase camere pe bulevardul Nicolae Bălcescu, în suprafaţă de 137 metri pătraţi, la preţul de 194.000 euro, un apartament cu trei camere tot pe bulevardul Nicolae Bălcescu, în suprafaţă de 86 metri pătraţi, la 132.000 euro, un apartament cu patru camere pe bulevardul Carol, de 104 metri pătraţi, la 90.000 euro, şi un alt apartament cu patru camere, pe bulevardul Lascăr Catargiu, la 141.000 euro.

Oferta este completată de un apartament cu patru camere pe Strada Clucerului, sector 1, de 78 mp, la 102.900 euro, un apartament cu trei camere pe strada Dimitrie Paciurea, sector 2, de 79 mp, la 70.000 euro, şi un apartament cu trei camere pe strada Trestiana, sector 5, de 61 mp, la 74.000 euro. Preţurile de pornire la licitaţie nu includ şi TVA.

În acelaşi timp, RA-APPS va scoate la vânzare şi două vile cu etaj în staţiunea Neptun, în suprafaţă de aproape 300 metri pătraţi şi teren aferent de peste 2.000 metri pătraţi, la un preţ de pornire de 387.300 euro-403.700 euro fără TVA.

Adrian Crivii, directorul general al firmei de evaluare Darian din Cluj, consideră de asemenea că nu este cel mai bun moment pentru vânzarea portofoliului RA-APPS. "RA-APPS are proprietăţi bune, însă piaţa imobiliară nu este la un nivel foarte ridicat din cauza lipsei de finanţare. Din acest motiv nu există interes pentru achiziţia de active evaluate corect, iar în unele cazuri aceste proprietăţi s-ar putea să fie supraevaluate. Un fond de investiţii ar putea să le conserve valoarea, având în vedere că nu pot fi valorificate la preţuri bune în acest moment", spunea recent Crivii.

În bugetul pentru acest an, Guvernul şi-a propus să încaseze 706 milioane lei (peste 160 milioane euro) din vânzarea imobilelor RA-APPS, veniturile din valorificarea unor bunuri din patrimoniul privat al statului urmând astfel să crească de la 1,8 milioane de lei, estimate pentru anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO