Eveniment

„Rabla“ 2011 va include şi instituţiile publice

„Rabla“ 2011 va include şi instituţiile publice

Piaţa auto a înregistrat o creştere de aproape 23% în primele două luni ale acestui an

Autor: Bogdan Alecu

10.03.2011, 23:51 75
Programul"Rabla" din acest an va per­mite achiziţia unor maşini noi şicasarea unora mai vechi de zece ani inclusiv instituţiilor publice,potrivit declaraţiilor ministrului mediului Laszlo Borbely. Astfel,aceasta este cea de-a doua extindere a programului după ce anultrecut s-a permis pe lângă accesul persoanelor fizice şi cel alpersoanelor juridice. În 2010 s-a operat o interdicţie prin careau­torităţile statului nu puteau achiziţiona automobile noi.

Programul "Rabla" deanul acesta va păs­tra aceeaşi formulă ca şi cea de anul trecut,păstrând acelaşi număr de trei tichete, cu o valoare nominală de3.800 lei, ceea ce face ca statul să acorde un ajutor deaproximativ 166 mil. euro şi anul viitor, dacă numărul de ticheteva fi tot de 190.000.

Iniţial, la începutullunii noiembrie, ministrul anunţa că ia în calcul pentru "Rabla"2011 inclusiv majorarea numărului de vou­chere la patru, darreducerea valorii acestora la 3.000 de lei.

Iniţial, programultrebuia să demareze la1 februarie, după carea amânat de două ori, ultima dată valabilă fiind cea de 18martie.

În cadrul programului"Rabla" din 2010s-au vândut peste65.000 de maşini potrivit statisticilor Administraţiei Fonduluipentru Mediu, fiind utilizate aproape 190.000 de tichete valorice.În condiţiile în care vânzările de autoturisme au ajuns în 2010 laaproximativ 105.000 de unităţi, mai mult dejumătate din acestea vor reprezenta maşini achiziţionate în cadrulprogramului de casare, fiind cel mai mare procent din vânzăriletotale de la demararea programului. Potrivit declaraţiilor lui AlinTapalagă, şeful Porsche Inter Auto, divizia de retail auto aPorsche România, şi anul acesta se vor putea comercializa în cadrulprogramului de casare peste 50.000 de maşini dacă vor existasuficiente vouchere, astfel menţinându-se cota din total piaţăauto.

Piaţa auto aînregistrat o creştere de aproape 23% în primele două luni aleacestui an, la peste 10.500 de autovehicule, potrivit statisticilorjucătorilor din piaţa auto.

Creş­terea de peste20% vine în contextul unui avans mai ridicat în luna ianuarie,atunci când piaţa a avansat cu aproape 25%, în timp ce la nivelullunii februarie avansul a fost de 11%.

Creşterea dinfebruarie de 11% a pieţei, la aproape 5.100 de autovehicule, vineîn con­textul în care programul "Rabla" 2010 s-a încheiat la finelelunii ianuarie. Anul trecut, programul de casare a demarat lamijlocul lunii februarie, acesta începând pentru prima dată înprimul trimestru al unui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO