Eveniment

„Rabla", fara efect: piata auto a scazut cu 43% in luna mai

„Rabla", fara efect: piata auto a scazut cu 43% in luna mai
22.06.2009, 18:36 24
Vanzarile de autoturisme noi au inregistrat in primele cinci luni un declin de 49% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 57.894 de unitati.
In prima etapa a programului Rabla, care s-a incheiat la sfarsitul lunii mai, au fost vandute 12.000 de masini, dintre care mai mult de jumatate in martie si aprilie. Este de asteptat ca demararea celei de-a doua etape a „Rabla", care a inceput la 1 iunie si care va cuprinde din iulie si masinile vandute in leasing, sa dea o noua gura de oxigen pietei.
Productia Dacia a inregistrat o crestere de 7,4% la nivelul primelor cinci luni, fata de 1,4% la patru luni, la un volum de 105.221 de unitati, in timp ce exporturile de masini ale constructorului autohton au crescut cu peste 55%, la aproape 90.000 de unitati.
In aprilie, pe piata locala au fost vandute 13.336 de masini. Vanzarile de autoturisme ale Dacia in primele cinci luni au scazut cu 47%, la 16.726 de unitati, declin sub cel al pietei.
In ceea ce priveste vanzarile de autoturisme, luna mai se afla pe locul al treilea din punctul de vedere al volumului, dupa martie si aprilie, cand a fost atins cel mai inalt nivel de 14.884 de unitati datorita programului „Rabla".
In acelasi timp, inmatricularile de masini noi au inregistrat la nivelul lunii mai o scadere de 53%, la 11.475 de autoturisme, dar in crestere cu 4% comparativ cu luna anterioara, potrivit datelor Directiei Regim Permise si Inmatriculari ale Vehiculelor. In ceea ce priveste masinile second-hand, volumul acestora a urcat cu peste 64% comparativ cu anul trecut, la 17.705 unitati.
 
Nimeni nu stie ce urmeaza
Potrivit jucatorilor din piata, este greu de estimat ce se va intampla in a doua jumatate a anului, in contextul in care stocurile marcilor de volum au fost aproape epuizate de campaniile de reduceri de la inceputul anului.
„Ce se va intampla in a doua jumatate a anului este greu de estimat. O premisa corecta ar fi pentru anul acesta un volum de 130.000 de autoturisme, privind din punctul de vedere al gradului scazut de motorizare", a spus Brent Valmar, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), care mai detine si functia de director general al Porsche Romania.
„La nivelul primelor cinci luni inmatricularile indica un declin de 57% al numarului de autoturisme inmatriculate, iar statisticile APIA - o scadere de 49%. Astfel se poate calcula faptul ca diferenta de cateva procente reprezinta o parte din stocurile exportate catre pietele din Europa de Vest", a spus Valmar, care a subliniat ca o parte din diferenta reprezinta si masinile vandute care nu au fost inmatriculate.
 
Volkwagen, pe primul loc la importuri
Cota de piata a VW a inregistrat o crestere la nivelul primelor cinci luni la 8,3% fata de 7,4% in aceeasi perioada a anului trecut. O crestere puternica a cotei de piata a fost inregistrata si de Dacia, la aproape 28% fata de 26% cat era in primele cinci luni din 2008.
„Situatia Porsche Romania este una mai buna, deoarece avem in portofoliu marci puternice. Dealerii Volkswagen sunt si dealeri Audi si VW Comerciale. Daca Audi si comercialele scad, inregistreaza profit de pe urma VW si astfel pot supravietui", a spus Valmar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO