Eveniment

"Rabla" se extinde si la firme, dar intra in vigoare taxa de poluare

"Rabla" se extinde si la firme, dar intra in vigoare taxa de poluare
03.01.2010, 23:10 131

Continuarea programului de innoire a parcului auto national sireintroducerea taxei de prima inmatriculare pentru motorizarile cuo capacitate cilindrica sub 2.000 cmc si care respecta norma depoluare Euro 4 reprezinta cele mai importante masuri legislativecare vor influenta in mod semnificativ piata auto in 2010. Piataauto a inregistrat o valoare de 2 mld. euro in 2009, fata de 3,5mld. in anul precedent.

Premierul Emil Boc a anuntat saptamana trecuta ca programul deinnoire a parcului auto national continua dupa 1 ianuarie pe planlocal, iar potrivit unui ordin emis de fostul ministru interimar almediului, Elena Udrea, prima de casare pentru un automobil ramanela aceeasi suma ca si anul trecut, de 3.800 de lei.

Ordinul mentioneaza emiterea unui voucher pentru casarea unuiautomobil functional, mai vechi de 10 ani, cumularea voucherelorfiind permisa pana la suma de 11.400 de lei. Aceasta suma este apoiscazuta din pretul automobilului nou.

In 2009, prin programul "Rabla", desfasurat in trei etape, aufost scoase din uz 32.327 de automobile, suma totala cheltuitafiind de 122,8 milioane de lei (aprox. 28,5 mil. euro). Totodata,ghidul de finantare emis prin ordinul fostului ministru al mediuluipresupune extinderea din acest an a programului "Rabla" si pentrupersoanele juridice care nu au datorii catre stat.

Ministrul mediului Laszlo Borbely a declarat ca firmele ar puteabeneficia de o ridicare a plafonului de la 3 la 5 sau 10 voucherepentru achizitia unui vehicul nou, in timp ce pentru persoanelefizice se va pastra limita de 3 vouchere.

"De la 1 ianuarie continua acest program cu aceleasi prevederi,deci cel mult 3 tichete de 3.800 de lei pot fi prezentate de catrepersoane fizice si persoane juridice. Urmeaza sa analizam lapersoane juridice si vin saptamana viitoare cu o nota in Guvern,eventual sa ridicam acest numar de la 3 la 5 sau cel mult 10", aspus Borbely.

Companiile vor putea achizitiona atat automobile, cat sitractoare prin "Rabla". Prima pentru un tractor este de cel mult17.000 de lei, iar cuantumul cumulat al primelor pentru achizitiaunui tractor nou nu poate depasi 50% din valoarea acestuia. In ceeace priveste inmatricularea unui automobil, de la 1 ianuarie, pentruorice automobil cu o capacitate cilindrica sub 2.000 cmc carerespecta norma de poluare Euro 4 se va achita taxa de poluare, carea fost suspendata anterior pentru aceasta categorie.

Potrivit premierului Emil Boc, persoanele care au achizitionatun autovehicul nou Euro 4 in perioada 15 decembrie 2008 - 31decembrie 2009 vor putea sa le mai inscrie in circulatie intr-uninterval de 45 de zile dupa 1 ianuarie 2010, fara plata taxei auto.Pentru motorizarile Euro 5 nu exista taxa de inmatriculare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO