Eveniment

Radu Crăciun, Eureko : este panică, dar nu sunt semne legate de o nouă intrare în recesiune. Pieţele nu au fost convinse de soluţiile date de politicieni până acum nici în Europa nici în SUA

Radu Crăciun, Eureko : este panică, dar nu sunt semne legate de o nouă intrare în recesiune. Pieţele nu au fost convinse de soluţiile date de politicieni până acum nici în Europa nici în SUA

Autor: Sorin Pâslaru

05.08.2011, 10:37 737

Radu Crăciun, directorul de investiţii al fondului de pensiiEureko, afirmă că este vorba în momentul de faţă şi de panică înpieţe, nu neapărat de date care să arate intrarea într-o nouărecesiune.

"Nu avem certitudini legate de o realunecare în recesiune. Aufost mai multe elemente: ridicarea în ultimul moment al plafonuluidatoriei SUA, criza din zona euro, şi chiar dacă plafonul s-arezolvat au rămas datele economice slabe care au venit din SUA şiîngrijorările din zona euro", a spus Crăciun.

Dar nu fost suficiente iniţiativele politicienilor - summituldin zona euro de acum două săptămâni care a stabilit noi modalităţide intervenţie pe pieţe şi mobilizarea din SUA?

« Au fost măsuri reactive, luat post factum şi totdeauna lalimită. Pieţele au considerat că este vorba doar strictul necesar,nu au fost măsuri suficient de generoase care să aducă confort.Fondul de intervenţie din Europa era de aşteptata să fie de ovaloare mai mare iar politicienii americani să nu fi aşteptat săintervină până în ultimul moment »

Ce va fi? « E greu de spus. La tranzacţionarea pe sentiment egreu de anticipat. La un moment dat investitorii vor spune - staţipuţin, acţiunile au devenit mult prea ieftine. Când? E greu despus".

Si bursa romaneasca va fi influenţată? "Fără îndoială. Faptul căieri a scăzut mai puţin (cu doar 1%, faţă de 4% bursele europene -n.red) se datorează faptului că prezenţa investitorilor străinieste foarte mică şi de asta nu s-a corelat".

Va întreprinde măsuri speciale astăzi pentru protecţiainvestiţiilor fondului de pensii Eureko?

"La fondul de pensii ar fi tardiv, nu ar avea sens pentru că noisuntem investitori pe termen lung. Atâta timp cât avea încredere petermen lung în acţiuni, nu facem mişcări de pe o zi pe alta".

Ce riscuri planează din punct de vedere macro asupra României încondiţiile înrăutăţirii condiţiilor de pe pieţele financiareexterne?

"Principala problema va fi legată de accesul la finanţareaexternă, iar faptul că avem acordul preventiv cu Fondul este de bunaugur", a încheiat Crăciun.

Eureko, controlat de investitori olandezi, are active de 56milioane de euro sub administrare şi 340.000 de participanţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO