Eveniment

Raiffeisen isi cumpara singura terenurile scoase la lichidare. Ce parere aveti?

14.03.2010, 23:06 96

Grupul Raiffseisen a cumparat pentru 11 mil. euro un teren de124 de hectare in comuna Crevedia din apropierea Bucurestiului, caurmare a lichidarii firmei EFG Crevedia Development, pe care totaustriecii o finantasera in urma cu aproape trei ani pentruachizitia terenului in vederea dezvoltarii unui mega proiectimobiliar.

Raiffeisen acordase in 2007 un credit de 14,6 milioane de eurocatre EFG Crevedia Development, firma administrata de investitoribritanici, care intentionau sa atraga fonduri pentru constructia apeste 6.000 de locuinte, un mini-oras de aproape doua miliarde deeuro. Ulterior, firma a intrat in faliment, iar principalul activ,terenul, a fost scos la licitatie.

Terenul a fost cumparat prin intermediul firmei Plusfinance,membra a Grupului Raiffeisen International, potrivitPricewaterhouseCoopers, lichidatorul firmei EFG. Denumireasubsidiarei grupului Raiffeisen a fost recent modificata inPlusfinance Estate 1, actionarii acestei societati fiind firmeleRIRE Holding si RI Eastern European Finance (RIEF), inregistrate inOlanda. Catre RIEF grupul austriac mai transferase pana lasfarsitul anului 2008 credite de 646 mil. euro. Raiffeisen nu acomentat informatia pana la inchiderea editiei. EFG Crevedia era osubsidiara a companiei European Future Group, administrata de omulde afaceri britanic Jeff Kirby, dezvoltator imobiliar care si-alichidat aproape integral operatiunile locale, dupa ce in urma cuun an a vandut catre Immoeast participatiile pe care le detinea inalte patru proiecte imobiliare comune.

Ca urmare a acestei tranzactii interne, bancile de pe piatalocala incep sa devina unii dintre jucatorii importanti de pe piataimobiliara. Potrivit datelor ZF, doar in luna martie sapte dintrebancile din sistem urmau sa organizeze aproximativ 500 de licitatiipentru vanzarea unor active imobiliare, de la terenuri siapartamente pana la case de vacanta sau hale de productie.

Una dintre pietele cu cea mai mare expunere este cea a centrelorcomerciale, dupa ce bancile au acordat imprumuturi de 850 demilioane de euro doar pentru realizarea mallurilor dinBucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO