Eveniment

Raportul bogăţiei globale: Averea familiilor din România este de 229 de miliarde de dolari, în scădere puternică faţă de anii de dinainte de criză, din cauza prăbuşirii preţurilor imobilelor. Ungurii sunt de două ori mai bogaţi

Autor: Iulian Anghel

06.01.2017, 00:07 3938

Datele Credit Suisse conţin însă o evoluţie pentru majoritatea ţărilor lumii şi fac posibilă comparaţia între averea gospodăriilor din România şi, de pildă, a ţărilor din jur.

Astfel, la jumătatea anului trecut, averea gospodăriilor din România era de 229 mld. dolari, la o populaţie de 16,5 milioane de adulţi.

Spre comparaţie, averea gospodăriilor din Ungaria era, la aceeaşi dată, de 256 de miliarde de dolari (peste cea a bogăţiei familiilor din România, aşadar), la o populaţie adultă la jumătate. Diferenţele se măresc pe măsură ce înaintăm spre vest. Averea gos­podăriilor Cehiei era la mij­locul anului trecut de 409 miliarde de dolari, la o populaţie adultă de 8,4 mi­lioane de locuitori, iar averea gospodăriilor poloneze de 746 miliarde de dolari la o populaţie adultă de 30,3 milioane.

Averea gospodăriilor s-a diminuat puternic din anii de boom până în prezent.

„Căderea pieţei imobiliare a afectat puternic acest indicator, având în vedere că activele imobiliare reprezintă cele mai de valoare bunuri deţinute de populaţie. Dar acest lucru s-a întâmplat mai peste tot în lumea atinsă de criză, într-o proporţie mai mare sau mai mică“, comentează economistul Aurelian Dochia.

În cazul companiilor, de obicei, valoarea activelor este mai mare decât cifra de afaceri. În cazul activelor populaţiei, ele sunt peste PIB. În România însă valoarea activelor populaţiei (bogăţia gospo­dăriilor) era, la mijlocul anului trecut, de 130% din PIB. Spre comparaţie, în Polonia era de 160% din PIB, în Bulgaria de 170% din PIB, în Ungaria de 210% din PIB, iar în Cehia a fost de 220% din PIB. În ţările occidentale situaţia nu suportă comparaţie.

Averea gospod­ăriilor ame­ricane este de 4,6 ori mai mare decât PIB-ul ţării. În Germania averea populaţiei este de 3,8 ori peste PIB, iar în Franţa de cinci ori. „Raportul pare prea mic, dar el reflectă bogăţia sau mai degrabă sărăcia noastră“, comentează economistul Adrian Codîrlaşu.

Potrivit economistului Aurelian Dochia, situaţia explică într-un fel lipsa de competitivitate. „Nu averea produce PIB-ul, dar dacă forţăm să facem un astfel de raport rezulatul ne conduce mai degrabă spre lipsa de productivitate. Pentru că lipsa pro­ductivităţii înseamnă un PIB mai mic, dar şi un timp mai îndelungat pentru populaţie pentru a achiziţiona bunuri care sporesc bogăţia.“

Potrivit ultimelor date ale BNR, populaţia României avea anul trecut active de peste 940 mld. lei (210 mld. euro; 218 mld. dolari), din care cea mai mare pondere (63%) revine activelor imobiliare, în timp ce activele financiare nete au ajuns la 350 mld. lei (78 mld. euro; 81 mld. dolari).

Activele financiare nete, calculate ca diferenţă între activele financiare şi pasivele financiare (datorii), au urcat însă în ultimii ani de aproape trei ori, de la 126 mld. lei în 2009.

Nivelul activelor imobiliare ale populaţiei era anul trecut de aproape 600 mld. lei (139,5 mld. dolari). Nivelul este în scădere faţă de 2009, când depăşea 700 mld. lei (163 mld. dolari).

Acest lucru explică de ce averea populaţiei a căzut de la 337 mld. dolari în 2007 la 229 mld. dolari în 2016.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO