Eveniment

Raportul Concurenţei: Serviciile de arhitectură, piesele auto şi salubrizarea sunt cele mai concurenţiale pieţe

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: Îngrijorările rămân pe zona de profesii liberale, în zona de transport pe calea ferată, atât pentru călători, cât şi pentru marfă, şi în zona de materiale de construcţii.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: Îngrijorările rămân pe zona de profesii liberale, în zona de transport pe calea ferată, atât pentru călători, cât şi pentru marfă, şi în zona de materiale de construcţii.

Autor: Andrei Cîrchelan

28.11.2014, 00:07 317

Cele mai concurenţiale pieţe analizate de Consiliul Concurenţei sunt serviciile de arhitectură, distribui­torii de piese auto şi ser­vici­ile publice de salubrizare, în timp ce producţia şi comercia­lizarea de ciment, serviciile notariale şi transportul feroviar sunt cel mai puţin concurenţiale pieţe, cu jucători puţini sau similari.

Evaluările privind gradul de concurenţă în pieţele cu impact puternic asupra consumatorilor individuali au relevanţă mai ales în contextul în care Consiliul Concurenţei, una dintre cele mai puternice instituţii ale economiei locale, caută să intre într-o nouă etapă a activităţii sale, o abordare intervenţionistă.

Instituţia caută să treacă dincolo de modelul sancţionării comportamentului anticoncurenţial şi să intre în zona modificărilor legislative, menite să elimine barierele de intrare a concurenţilor în diverse pieţe. Raportul anual asupra presiunii concurenţiale din economie serveşte drept ghid pe termen lung al acestor intervenţii.

„Îngrijorările rămân pe zona de profesii liberale, în zona de transport pe calea ferată, atât pentru călători cât şi pentru marfă, şi în zona de materiale de construcţii. Aceste ultime două sectoare, transportul şi materialele de construcţii, vor fi targetate anul viitor de un proiect la care lucrăm în parteneriat cu Guvernul şi cu OCDE, în premieră pentru România, care va analiza toată legis­laţia din trei sectoare (va include şi procesarea de alimente – n.red.). La finalul anului viitor ar trebui să venim cu propuneri pentru liberalizarea pieţei“, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul evenimentului de lansare a raportului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO