Eveniment

Răspunsul lui Borza despre urmărirea penală: „Este o maximă ipocrizie, toată lumea ştia cum stăteau lucrurile“

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Roxana Petrescu

01.09.2013, 20:43 36

Remus Borza, avocatul care a gestionat timp de un an ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari producători de energie din România, spune că punerea sa sub urmărire penală pentru conflict de interese reprezintă o gravă eroară judiciară.

La finalul săptămânii trecute, reprezentanţii Curţii de Apel Bucureşti au declarat pentru Mediafax că începerea urmăririi penale în cazul Remus Borza a fost iniţiată pe data de 18 iulie.

Avocatul este acuzat că în perioada în care firma de insolvenţă deţinută de el, Euro Insol, a fost administratorul judiciar al Hidroelectrica a făcut plăţi către societatea lui de avocatură, Borza şi Asociaţii, în baza unor contracte de asistenţă juridică. Astfel, a fost demarată începerea urmăririi penale pentru conflict de interese prevăzut de articolul 253 indice 1 din Codul penal. Potrivit acestuia, „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă“.

„Este o gravă eroare judiciară care sper să fie remediată. Nu sunt şi nu pot fi asimilat cu funcţionarul public. În cele 75 de dosare, nu Hidroelectrica a fost parte, ci Euro Insol. Remuneraţia primită de Borza şi Asociaţii, de 100.000 de euro, a fost stabilită de comun acord cu creditorii şi a fost plătită de debitor. Puteam să mergem pe mâna juriştilor care au făcut contractele directe în 2004 şi care le-au prelungit în 2009 în timp ce traderii de energie au angajat în procesele cu noi primele 30 de case de avocatură din România. Noi trebuia însă să avem controlul soluţionării celor 75 de contestaţii“, explică Borza motivele pentru care a încredinţat direct propriei firme de avocatură cele 75 de dosare.

„Unicredit, ING, BRD, BCR, marii creditori ai Hidroelectrica şi reprezentanţii statului au ajuns la concluzia că nu era niciun conflict de interese. Au fost luate sute de măsuri şi niciuna nu a fost contestată. Este o maximă ipocrizie ce se întâmplă acum, când toată lumea a ştiut de acest lucru, de la preşedinte, la premier. Acum cădem însă în uimire », a mai spus Borza.

Potrivit acestuia în toamnă vor avea loc recursurile companiilor care au pierdut contractele cu energie ieftină în urma insolvenţei Hidroelectrica. Acestea sunt printre cele mai importante procese pe care Hidroelectrica le are pe rol, în cazul în care le-ar pierde, toate firmele care au beneficiat ani de-a rândul de curent ieftin, urmând să fie repuse în drept.

Borza a mai precizat că Hidroelectrica ar putea ajunge anul acesta la un profit net de un miliard de lei (circa 227 de milioane de euro), la o producţie de 13,5 TWh.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 2.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO