Eveniment

Rata de absorbţie a fondurilor structurale: 0,004% la cinci luni

Rata de absorbţie a fondurilor structurale: 0,004% la...

Autor: Iulian Anghel

21.07.2017, 00:04 314
România a primit, în primele cinci luni din 2017, din fondurile structurale ale UE pentru exerciţiul financiar 2014-2020, un milion de euro, ceea ce corespunde unei „absorbţii” de 0,004% din totalul sumei alocate în exerciţiul financiar curent.

Ministerul Finanţelor a împrumutat la începutul săptămânii un miliard de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru „confinanţarea” proiectelor derulate cu fondurile nerambursabile ale Uniunii Europene – aproxomativ 22 de miliarde de euro în exerciţiul financiar 2014-2020.

În execuţia bugetară la cinci luni, Minsterul Finanţelor arată că a primit de la UE, în perioada amintită, 4,68 mld. lei (ceva peste 1 mld. euro) şi a cheltuit în contul proiectelor astfel dezvoltate 5 mld. lei (1,1 mld. euro). Dintr-o altă statistică, tot a Ministerului Finanţelor (Balanţa financiară netă a fluxurilor financiare dintre România şi UE), rezultă că majoritatea fondurilor prmite sunt subvenţii. La cinci luni din an, Uniunea Europeană a acordat României 1,3 miliarde de euro pentru plăţile directe în agricultură, 265 de milioane de euro pentru fondul de dezvoltare rurală şi pescuit şi doar un milion de euro pe fonduri structurale şi de coeziune, singurele care pot fi calificate cu temei drept investiţii în dezvoltare. Aşa stând lucrurile, nu este de mirare că cheltuielile de investiţii ale statului (din buget şi din fonduri UE) au scăzut cu 54% în primele cinci luni din an, până la 4 miliarde de lei, o sumă ridicolă pentru o ţară care va atinge în acest an un PIB 180 de miliarde de euro şi va avea cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, de peste 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO