Eveniment

RCA, dublu dupa trei accidente: Asiguratorii au inceput sa vanda RCA cu bonus-malus

RCA, dublu dupa trei accidente: Asiguratorii au inceput sa vanda RCA cu bonus-malus
04.01.2010, 23:16 2307

Anul 2010 incepe cu vesti proaste pentru soferii care auinregistrat cel putin trei daune la polita de raspundere civilaauto obligatorie (RCA) anul trecut: vor plati dublu pentruasigurare.

Incepand cu 1 ianuarie se aplica sistemul bonus-malus, carepresupune tarife mai "piperate" pentru soferii cu multe accidente(malus), dar, pe de alta parte, cei fara daune vor avea reduceri(bonus). Totusi, chiar si cu aceasta reducere asigurarea RCA va fimai scumpa anul acesta, deoarece asiguratorii au majorat pretul debaza (la care se aplica bonusul sau malusul) in medie cu 30-40%fata de 2009.

"Am vandut deja 8.200 de polite RCA cu bonus-malus si pot spuneca au fost mai multe bonusuri, cam 90% din total", spune CatalinStroe, directorul de vanzari si marketing al Asirom, una dintrecele mai mari companii din piata asigurarilor de raspundere civilaauto obligatorie.

Pentru a vedea daca reduc sau majoreaza pretul pentru un client,asiguratorii si intermediarii consulta o baza de date (CEDAM,administrata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor), carecuprinde istoricul daunelor clientilor din 2009. Daca baza de datenu functioneaza, asa cum s-a intamplat si in dimineata zilei deieri, clientul declara pe proprie raspundere daca a avut sau nudaune.

"Am vandut astazi polite RCA in baza declaratiilor clientilor sidesigur ca toti au spus ca nu au avut nicio dauna in 2009", afirmaGheorghe Grad, directorul general al brokerului de asigurariSRBA.

Totusi, clientii care declara date false cu privire la istoriculaccidentelor pentru a plati mai putin vor achita diferenta deprima, dupa ce asiguratorul va consulta baza CEDAM.

"In momentul in care facem validarea in baza CEDAM, notificamclientul sa plateasca diferenta, pentru ca o datoreaza conformlegii", explica Stroe de la Asirom.

Clientii care nu au avut niciun accident in 2009 platesc cu 5%mai putin daca incheie asigurarea RCA pentru 6 luni si cu 10% dacao incheie pentru tot anul. Pe de alta parte, pentru cei care auavut un accident in 2009 polita se scumpeste cu 30%. La douaaccidente, pretul asigurarii creste cu 80%, iar la trei sau maimulte accidente tariful se dubleaza. In aceste conditii, uniiasigurati ar putea ajunge sa isi plateasca singuri daunele, pentrua nu plati mai mult pentru asigurare.

Pentru un autoturism Logan cu o capacitate cilindrica de 1,2litri, asigurarea RCA costa peste 400 de lei pentru 2010. Dacasoferul nu a avut daune in 2009, pretul se reduce la 360 de lei.Daca a avut trei daune, tariful ajunge la 800 de lei.

Unii asigurati ar putea ajunge sa plateasca singuri daunele,pentru a nu plati mai mult pentru asigurare

Cum se aplica bonus-malus

  • Tariful pentru RCA creste sau scade in functie de istoricul dedaune al clientului
  • La o dauna in anul anterior, tariful creste cu 30%
  • La doua daune, pretul RCA se majoreaza cu 80%
  • La trei sau mai multe daune, pretul se dubleaza
  • Pentru soferii fara nicio dauna in 2009, asigurarea este maiieftina cu 10%
  • Asiguratorii afla istoricul de daune al clientului dintr-o bazade date (CEDAM)
  • In cazul in care CEDAM nu functioneaza, clientul declara pepropria raspundere cate daune a avut

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO