Eveniment

Reabilitarea centrului istoric al Timişoarei, finalizată după o investiţie de peste 65 milioane lei

Reabilitarea centrului istoric al Timişoarei,...

Autor: Andreea Tobias, Liliana Iedu

30.12.2015, 20:22 1219

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu (PNL), a anunţat, miercuri, finalizarea proiectului de reabilitare şi reamenajare a centrului istoric, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Odată cu finalul proiectului, zece străzi din zona centrală a oraşului au devenit pietonale, iar patru pieţe au fost reamenajate, într-una din ele mai fiind necesare lucrări pentru punerea în valoare a unor descoperiri arheologice, care fac obiectul unui alt contract.

Astfel, Piaţa Libertăţii a devenit o piaţă de evenimente. Aici au fost montate bănci şi coşuri de gunoi, au fost plantaţi copaci şi s-a reconfigurat întreaga piaţă cu pavaj nou, în culorile gri şi cărămiziu.

"Piaţa Libertăţii a redevenit o piaţă de evenimente, aşa cum a fost ea concepută în anul 1730. A fost o piaţă de evenimente, nu o piaţă-parc. Mă bucur că am putut să redau această piaţă timişorenilor", a spus Robu.

În Piaţa Unirii s-a pus pavaj nou cu piatră cioplită manual şi s-au amenajat locuri pentru 24 de terase care să funcţioneze pe timp de vară. De asemenea, în mijlocul pieţei a fost amplasat un covor de iarbă care va fi irigat, dar şi vechea fântână a fost reamenajată.

În Piaţa Ţarcului, precum şi pe toate cele zece străzi cuprinse în proiect, care au devenit astfel pietonale, a fost pus pavaj.

Totodată, pe străzile devenite pietonale au fost amplasate mai multe statui, opere de artă ale unor sculptori timişoreni. În toată această zonă a centrului istoric au fost schimbate reţelele de utilităţi, precum şi iluminatul.

Şi Piaţa Sfântu Gheorghe a fost reamenajată, dar acolo se mai lucrează la punerea în valoare a unor descoperiri arheologice, fiind vorba de un alt contract, al firmei Corint, separat de cel de reamenajare a întregului centru istoric.

Miercuri, la finalizarea lucrărilor, în mai multe puncte din zona centrală a oraşului au cântat fanfare, au avut loc numere de jonglerie, dar s-a auzit şi muzică de percuţie şi au fost prezentate lucrările ale unor artişti plastici.

În centrul istoric a lucrat firma Romprest, pe o suprafaţă de 45.923 de metri pătraţi. Lucrările de reabilitare a centrului istoric au început la sfârşitul lunii octombrie 2013. S-au executat lucrări de arhitectură, rutiere, de alimentare cu apă şi canalizare, reţele de alimentare cu energie electrică, instalaţii electrice pentru iluminatul public şi telecomunicaţii.

Valoarea totală a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adaugă TVA de 12.582.466,32 lei. Din acest total, contribuţia eligibilă a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adică 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, respectiv 17,65%, iar cea a Primăriei Timişoara este de 1.936.120,60 lei. TVA eligibilă este de 12.410.137,20 lei.

Termenul iniţial pentru finalizarea proiectului a fost iulie 2015, însă s-a întârziat din cauza unor descoperiri arheologice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO