Eveniment

Reacţia lui Liviu Dragnea în problema Roşia Montană: Subiectul este unul „delicat”, el solicitând ca abordarea acestuia să fie făcută cu „multă cumpănire”.

Reacţia lui Liviu Dragnea în problema Roşia Montană:...

Autor: Liviu Dadacus, Mediafax

02.09.2017, 12:44 107

„Părerea mea este că pe subiectul Roşia Montană trebuie foarte multă grijă. Nu ştiu dacă cineva a iniţiat vreun demers, nici nu am auzit de la Guvern să înceapă ceva, nici de la alte instituţii”, a spus Dragnea, întrebat dacă apreciază că protestele recente legate de Roşia Montană sunt justificate.

Chestionat asupra ieşirii publice a premierului Mihai Tudose pe tema Roşia Montană, Dragnea a răspuns: „Am înţeles, sunt nişte iniţative, dar eu zic să fim mai cumpăniţi pe subiect”.

Întrebat, pe de altă parte, despre declaraţiile ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, care a precizat că dosarul la UNESCO a fost depus „ilegal” şi că există vicii de procedură, liderul PSD a spus procedurile nu pot avea efecte dacă nu au fost corecte.

„Dacă procedurile nu au fost corecte, e normal că ele nu pot avea efecte. Dar, dincolo de asta, subiectul în sine Roşia Montană e delicat şi trebuie abordat cu foarte multă cumpănire”, a spus Dragnea.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, sâmbătă, la Mamaia, că dosarul Roşia Montană a fost depus „ilegal” la UNESCO, el acuzând faptul că există vicii de procedură date de faptul că nu a fost aprobat de premierul Cioloş sau de Guvern, ci a fost trimis de un ministru.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, marţi seara, la România TV, că există posibilitatea ca România să nu mai poată exploata resursele minerale din zona Roşia Montană, în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie naturală protejată, procedură iniţiată de către guvernul Cioloş.

”Poate îl întrebaţi şi pe domnul Cioloş de ce în ianuarie, înainte să plece, toată zona a declarat-o arie protejată natural şi a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică nu mai sapi o gropiţă acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată. De ce a făcut-o, nu ştiu”, a spus Tudose.

Potrivit premierului, anularea la UNESCO a procedurii iniţiate de către guvernul Cioloş este dificilă. ”E greu până te acceptă, dar după ce te-au acceptat, e aproape imposibil să te retragi”, a explicat Tudose.

”Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menţinem punctul de vedere, punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organele internaţionale de profil. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre. Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejam, noi o deprotejam – puteam să spunem că acolo trăieşte ultima specie de libelulă şi apoi constatam că libelula nu mai e şi nu a lăsat moştenitori. Nu cred în coincidenţe”, a mai spus Mihai Tudose.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO