Eveniment

Recalcularea pensiilor militare a fost modificată, dar nu există explicaţii de ce nu a fost bine făcută de la început

Autor: Iulian Anghel, Barbulescu Ovidiu

30.01.2011, 23:50 552

Guvernul a schimbat metodologia de recalculare a pensiilormilitare, dar actul normativ nu a fost publicat şi nu există niciogaranţie că el nu va fi modificat printr-o altă ordonanţă deurgenţă. Premierul Emil Boc a anunţat la finele săptămânii cărecalcularea a fost modificată prin ordonanţă de urgenţă.

Însă Guvernul nu poate adopta din punct de vedere formal oastfel de ordonanţă (nu este abilitat de Parlament în acest sens)până la începerea sesiunii parlamentare, la 1 februarie, darPalatul Victoria nu a oferit detaliile procedurale ale demersuluisău. Probabil că ordonanţa urmează să fie publicată în MonitorulOficial după 1 februarie.

Executivul a modificat metodologia de calculare a pensiilormilitare, în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie(ÎCCJ) care a anulat o hotărâre de guvern potrivit căreia militariitrebuiau să aducă acte doveditoare privind anii de muncă.Instituţiile din sistemul de apărare vor fi cele care trebuie săgăsească de acum încolo, potrivit Guvernului, actele în arhive şinu cei vizaţi de recalculare.

Recalcularea va fi prelungită până la sfârşitul acestui an, iarinstituţiile din sistemul de apărare vor fi cele obligate ca pânăla 31 octombrie să identifice şi să transmită către casele depensii adeverinţele privind veniturile obţinute de militari.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului nu a putut fi contactatpentru a explica de ce Executivul nu a publicat în prealabilordonanţa de urgenţă, cum ar fi fost normal sau dacă există vreogaranţie că actul normativ nu va mai suferi modificări.

Profesorul de sociologie Marian Preda admite că multe dintreintenţiile bune sunt blocate de modul în care ele sunt puse înpractică de hotărârile pe care le însoţesc.

"Cine nu i-a lăsat să facă o hotărâre de guvern bună de laînceput? Pe de altă parte, aşa se întâmplă când vrei să faci toatelucrurile dintr-odată."

Guvernul susţine însă în continuare că ceea ce urmăreşte este ouniformitate de reglementare în domeniul pensiilor, iar pensiilesub 3.000 de lei, pentru vechime completă, nu vor scădea.

Guvernul nu a publicat actul normativ privind recalcularea,informaţiile fiind furnizate de premierul Emil Boc.

Potrivit proiectului obţinut de agenţia de presă Mediafax, înurma recalculării unii pensionari vor avea de primit mai mulţibani, dar alţii va trebui să dea anumite sume înapoi pentru că, la31 martie 2012, va exista o regularizare. Cei care, în urmarecalculării vor primi mai puţini bani decât reprezenta pensiaprimită în decembrie 2010 vor rămâne, de la 31 martie 2012, cupensia din ultima lună a anului trecut şi li se dă diferenţa. Celorcare, în urma aceleiaşi recalculări, primesc mai mulţi bani decâtîn decembrie 2010 li se va reţine, eşalonat, ce au primit pestenivelul pensiei din ultima lună a anului trecut.

Pensiile speciale ale militarilor, poliţiştilor şi a foştilorlucrători din serviciile secrete au reprezentat un motiv de disputăcontinuă în ultimele săptămâni. Pensiile amintite înseamnă, anual,în jur de 1 miliard de euro, în condiţiile în care numărul acestoraeste de maximum 150-160.000. Altfel spus, 3% din numărulpensionarilor din România (5,5 mil. persoane) încasează 10% dinbugetul total de pensii (10 mld. euro).

Motivul recalculării a fost iniţial acela de a face economii, încondiţiile în care bugetul pensiilor este pe deficit, dupămajorarea, în 2007, a pensiilor cu 50%.

În actualele condiţii bugetul de stat finanţează direct bugetulpensiilor cu peste 1,5 mld. euro anual. Doar că, după recalculareaa 25.000 de pensii speciale (până ce ÎCCJ a blocat procesul),Guvernul a arătat că multe dintre acestea cresc şi nu scad.Potrivit calculelor ZF, Guvernul cheltuie pentru pensiilerecalculate mai mult cu 8% faţă de cât plătea înainte derecalculare.

Astfel, dacă înainte de recalcularea celor 25.000 de pensiimilitare Guvernul cheltuia lunar 49 mil. lei (11,7 mil. euro/lună),după recalculare s-a ajuns la cheltuieli de 52,8 mil. lei (12,6mil. euro) pe lună pentru plata aceloraşi pensii, ceea ce înseamnăo creştere de 8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO