Eveniment

Recensământul rămâne fără recenzori? Vedeţi aici de ce. Care sunt întrebările la care trebuie să răspundă românii

Recensământul rămâne fără recenzori. Vedeţi aici de ce. Care sunt întrebările la care trebuie să răspundă românii

Foto: Shutterstock

Autor: Cosmin Vaideanu

20.10.2011, 12:18 5279

Alţi aproximativ 100 de recenzori din judeţul Constanţa s-au retras de la recensământ 2011, joi dimineaţă, nemulţumiţi de banii primiţi pentru munca depusă şi de procedura dificilă de completare a formularelor.În prima zi a recensământului populaţiei şi al locuinţelor, alţi peste 100 de recenzori au anunţat că se retrag.

Directorul Direcţiei Judeţene de Statistică din Constanţa, Enache Buşu, susţine că locurile nu au rămas vacante, fiind completate cu persoane de pe listele de rezervă.

Buşu susţine că, astfel, a fost completat numărul de 3.811 recenzori necesari pentru acoperirea judeţului Constanţa, iar cei care au renunţat au făcut acest lucru pentru că li s-au părut dificile formularele care trebuie completate şi au fost nemulţumiţi de plata de la sfârşitul referendumului, adică 600 de lei.

Vedeţi aici întrebările la care trebuie să răspundă românii

Enache Buşu a mai afirmat că au fost probleme şi cu distribuirea mapelor şi că, deşi acest proces ar fi trebuit să se încheie în 18 octombrie, în prezent mai sunt de distribuit mape pentru secţiile de recensământ 15 şi 16, iar acest proces va fi încheiat în cursul acestei zile, până la ora 13.00.

Până miercuri, alţi 350 de recenzori care urmau să participe la recensământul populaţiei şi al locuinţelor din judeţul Constanţa se retrăseseră, invocând banii prea puţini primiţi pentru munca depusă şi dificultatea completării formularelor, aceştia fiind însă înlocuiţi.

În judeţul Constanţa există 3.811 recenzori, iar dintre aceştia peste 1.600 sunt numai în municipiul Constanţa.

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor, care se va desfăşura între 20 şi 31 octombrie, este cel mai complex realizat după 1989 în România şi primul după intrarea în Uniunea Europeană, cu un buget de peste 45 de milioane de euro pentru perioada 2011 - 2014, a declarat, marţi, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu.

Posibilitatea persoanelor de a-şi declara dubla cetăţenie, apartenenţa la o anumită etnie sau cult religios, dar şi întrebările pentru persoanele cu dizabilităţi sunt printre noutăţile introduse în Recensământul populaţiei şi al locuinţelor, potrivit preşedintelui INS, care a adăugat că primele date vor fi făcute publice cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie 2012.

Preşedintele INS a mai spus că există posibilitatea ca persoanele care lipsesc din ţară în perioada 20 - 31 octombrie să ridice formularele de la consiliile locale, organizate la nivelul fiecărei localităţi şi al fiecărui sector.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO