Eveniment

Recesiunea strica socoteala Guvernului si impinge la renegocieri cu FMI

Recesiunea strica socoteala Guvernului si impinge la renegocieri cu FMI
19.06.2009, 00:00 25

Guvernul ar putea sa fie nevoit sa renegocieze tinta de deficit bugetar stabilita cu FMI pentru acest an de la 4,6% spre 6% din PIB, constrans de evolutia nefavorabila a incasarilor bugetare pe fondul adancirii recesiunii pana la minus 6,5% din PIB, conform celor mai recente evaluari, fata de minus 4%.

"Este clar ca economia se duce mai mult in jos si atunci trebuie refacute cadrul macroeconomic si tinta de deficit bugetar", au explicat oficiali din Ministerul Finantelor. Dupa primele cinci luni, deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,2% din PIB, cu 0,4% peste nivelul de la sfarsitul lunii aprilie, conform datelor preliminare anuntate de ministrul finantelor Gheorghe Pogea.
Analistii considera ca trendul de scadere al incasarilor bugetare va continua in conditiile in care economia este pe o panta descendenta. La Ministerul Finantelor sunt in curs reevaluari ale prognozelor pentru acest an pe baza datelor din primele doua trimestre, conturandu-se o prognoza de contractie economica de 6,5%. Analistii ING vad deja o scadere de 7,1%. Noile previziuni ar urma sa fie discutate cu misiunea FMI asteptata la Bucuresti la inceputul lui august. In urma incheierii acordului cu FMI, au fost stabilite criterii de performanta privind deficitul bugetar. Tintele pentru jumatatea anului si primele noua luni convenite initial cu FMI au fost deja relaxate usor in cursul negocierilor, de la nivelul de 12,13 mld. lei la 14,5 mld. lei si, respectiv, de la 17,6 mld. lei la 18,6 mld.lei, fiind mentinut obiectivul anual de 24,3 mld. lei (4,6% din PIB).
Renegocierea are in vedere si intentia Guvernului de a cheltui in avans in trimestrul III sume mai mari pentru investitii publice.
Daca Fondul nu ar accepta modificarea tintelor, Finantele ar putea recurge la taieri de cheltuieli din investitii sau, la extrem, prin cresteri de impozite.
Ungaria a fost pusa in situatia de a negocia rectificarea in crestere a deficitului bugetar pentru acest an, iar FMI a permis majorarea tintei cu un punct procentual, la 3,9% din PIB, in schimbul majorarii TVA.
Vezi paginile 2 si 3

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO