Eveniment

Reciclarea deşeurilor din construcţii şi demolări: „În România nu există o piaţă, totul este dezorganizat. Unul duce la groapă, altul ascunde“

Reciclarea deşeurilor din construcţii şi demolări:...

Autor: Simona Tatu

18.10.2017, 21:10 2715

În România, piaţa deşeurilor din construcţii şi demolări nu este reglementată şi nu există date statistice recente, fie­care actor jucându-şi cartea aşa cum ştie mai bine. La ni­­velul Uniunii Europene, deşeurile pro­­venite din construcţii şi demolări re­pre­­zintă o treime din totalul deşe­u­rilor ge­nerate, însă rata medie de colec­tare a acestor tipuri de deşeuri este de sub 50%.

„În România nu există o piaţă, totul este dezorganizat. Unul duce acolo (n. red. – deşeurile provenite din construcţii şi demolări), altul duce la groapă, altul ascunde. Nu există o trasabilitate a întregului proces“, a spus Mihai Rohan, prim-vicepreşedinte al Confederaţiei Patronale din Industrie a României (CONPIROM), în cadrul unui eveni­ment pe tema manage­mentului deşe­urilor din construcţii şi demolări (DCD).

În 2012 România a valorificat 40% din totalul de DCD generat, potrivit ultimelor date disponibile dintr-un studiu realizat de Comisia Europeană. Acest procent este pus sub semnul îndoielii de către companiile cu activităţi în domeniu, care consideră că nu poate fi o pondere corectă, în contextul în care în România nivelul general de reciclare este de doar 5%.  „Statisticile spun că România a valorificat 40% din deşeurile provenite din construcţii şi demolări. Acest număr nu poate fi corect. Totuşi, este bine de ştiut că nu trebuie să începeţi de la zero, există în Europa ţări care oferă exemple de bune practici“, a spus Geert Cuperus, secretar general al Federaţiei Inter­naţionale de Reciclare (FIR).  Comisia Europeană a elaborat în 2015 un protocol privind problema de­şe­­urilor din construcţii şi demolări, ca­re are ca obiectivul principal creş­terea ni­velului de gestionare a acestor tipuri de de­şeuri. Astfel că, până în 2020, Ro­mâ­­nia şi toate ţările UE tre­buie să atingă ţin­ta de 70% de reciclare a aces­tor deşeuri.

În prezent, în România Ministerul Mediului lucrează la elaborarea unei hotărâri de guvern privind mana­gementul deşeurilor din construcţii şi demolări, care se află cum în proces de analizare internă. „Realizarea acestui HG reprezintă trecerea de la o economie liniară la o economie circu­lară. Acest act normativ se află în va­rianta de analizare internă şi mi-aş dori ca până la sfârşitul anului să fie deja în Monitorul Oficial“, a spus Marian Mate­şică, consilier în cadrul Direcţiei Generale Deşeuri, Si­turi Contaminate şi Substanţe Periculoase a  Ministerul Mediului.

 

Ţintele pentru reciclare şi reutilizare a DCD conform OUG 68/2008:

♦ Anul 2017 - ţintă de reciclare 30% din totalul deşeurilor din construcţii şi demolări;

♦ Anul 2018 - ţintă de reciclare 45% din totalul deşeurilor din construcţii şi demolări;

♦ Anul 2019 - ţintă de reciclare 55% din totalul deşeurilor din construcţii şi demolări;

♦ Anul 2020 - ţintă de reciclare 70% din totalul deşeurilor din construcţii şi demolări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO