Eveniment

Record de birocraţie: 14 semnături pe o foaie trimisă de Ministerul Finanţelor

Autor: Adelina Mihai

16.02.2011, 23:58 71

Succesiunea de semnături şi ştampile de pe majoritateadocumentelor emise de instituţiile statului nu face altceva decatsă acopere incompetenţa funcţionarilor din administraţie, sectordin care au dispărut peste 100.000 de oameni anul trecut, dar acărui reformă nu a schimbat nimic.

Un articol publicat ieri de Ziarul Financiar a starnit reacţiiîn randul foştilor funcţionari, care spun că un document emis de unminister poate avea 14 semnături, nu doar 4, cum a prezentatarticolul ZF.

"Ascunderea după ştampilă e o boală veche, care nu există numaiîn Romania. Cu cat sunt mai multe semnături şi ştampile pe undocument, cu atat cei care se ocupă de elaborarea lui sunt maiincompetenţi, pentru că fug de responsabilitate", a spus DumitruMiron, prorectorul Academiei de Studii Economice.

El a mai spus că birocraţia este alimentată de volatilitatealegislativă şi de incompetenţa angajaţilor. Concentrarea excesivăpe redactarea şi semnarea documentelor (de cele mai multe ori, acteprivesc aspecte legislative), şi nu pe probleme şi soluţionarealor, transformă funcţionarii romani în angajaţi care, chiar dacă arvrea să facă performanţă, nu pot, pentru că sunt îngropaţi dehartii.

"Dacă problema presupune implicaţii pe mai multe Direcţii, cumar fi bugetul, Codul fiscal sau administraţia fiscală din cadrulMinisterului de Finanţe, atunci numărul celor patru semnături(prezentate de ZF în articolul de ieri - n. red.) trebuie să fieînmulţit cu 3, la care să se adauge alte una-două semnături alesecretarilor de stat (ceea ce înseamnă 14 semnături - n.red.)", aspus Dragoş Doroş, partener în cadrul casei de avocatură NestorNestor Diculescu Kingston Petersen tax advisory services, care alucrat pană în 2010 ca director general al departamentului delegislaţie impozite directe din Ministerul Finanţelor.
Vezi pagina 2

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO