Eveniment

Rectificare bugetara de 5,9 mld. lei, imediat dupa semnarea acordului cu FMI

Rectificare bugetara de 5,9 mld. lei, imediat dupa semnarea acordului cu FMI
02.04.2009, 22:24 22

Guvernul va opera prima rectificare bugetara din acest an dupa semnarea acordului de imprumut cu Fondul Monetar International (FMI), cheltuielile urmand sa fie reduse cu 4,5 mld. lei, iar veniturile majorate cu 1,3 mld. lei.

"Potrivit acestui acord, cu FMI si Comisia Europeana, imediat dupa semnarea acordului, Guvernul trebuie sa emita un act normativ prin care sa realizeze o ajustare de 1,1% din PIB, adica 5,9 mld. lei, prin doua componente: prin reducerea cheltuielilor cu 4,53 mld. lei si prin cresterea prin alte surse a veniturilor de 1,37 mld. lei", a declarat premierul Emil Boc.
Cu sau fara acest acord s-ar fi impus rectificarea bugetului in conditiile in care scaderea incasarilor bugetare este mai accentuata decat prognozele initiale, iar economia este pe o panta descendenta, fiind previzibila chiar recesiunea.
Premierul a cerut ministrilor sa prezinte, in maximum o saptamana, o lista a proiectelor de investitii care necesita finantare, in perspectiva rectificarii bugetare si a fondurilor pe care Romania urmeaza sa le primeasca de la FMI si CE.
Prima rectificare din acest an va diminua alocatiile mai multor ministere, in principal de la Mediu, Turism, Educatie si Aparare, subiectul fiind discutat, miercuri, de Guvern, intr-o maniera "extrem de dura", conform unor surse citate de Mediafax. Bugetul va fi rectificat pe un deficit de 4,6% din PIB, fata de 2% stabilit initial, in conditiile unei ajustari in jos a PIB estimat pentru acest an de la 579 mld. lei la 531 mld. lei. Cheltuielile primare urmeaza sa scada cu 0,85% din PIB, in timp ce veniturile estimate vor fi majorate cu 0,25% din PIB. Rectificarea bugetului de stat ar prevedea si blocarea posturilor din sistemul public, ca masura de reducere a cheltuielilor publice.
Premierul spune ca Executivul nu a stabilit inca modalitatile concrete prin care poate fi realizata ajustarea de venituri si cheltuieli.
Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a cerut miercuri ministrilor sa reduca cheltuielile de personal cu 5% fata de suma aprobata initial pentru acest an, invocand proasta colectare a veniturilor bugetare in primele luni ale anului.
La sfarsitul lunii februarie, bugetul general consolidat inregistra un deficit de 3,3 mld. lei, reprezentand 0,63% din PIB, in conditiile scaderii veniturilor cu 6,8%, la aproape 26 mld. lei, si a cresterii cheltuielilor cu 10,1%, la peste 29 mld.lei. Contributiile de asigurari, principala resursa a bugetului general, au totalizat 7,7 mld. lei, in scadere cu 7,2% fata de incasarile realizate in primele doua luni ale anului trecut, conform executiei bugetare pe doua luni.
Reduceri importante pe partea de venituri se mai observa la incasarile din TVA, cu 7,6%, la 6,6 mld. lei, si din impozitul pe profit, de 13,4%, la 1,99 mld. lei.
In ceea ce priveste cheltuielile, au fost raportate cresteri importante, de 20,5%, pe componenta asistenta sociala, pana la 9,9 mld. lei. Cheltuielile cu bunuri si servicii au urcat in primele doua luni cu 8,9%, la 3,6 mld. lei, in timp ce pentru cheltuielile de personal au fost alocate circa 7,9 mld. lei, in crestere cu 2,8%.
O majorare semnificativa se observa la plata dobanzilor aferente datoriei publice, care au urcat in primele doua luni cu 73,2%, la 609 mil. lei.
Investitiile, cheltuielile de capital s-au diminuat cu 10,6%, la 1,9 mld. lei, reducerea fiind vizibila si la nivelul subventiilor, care au scazut cu 5,2%, la 1,5 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO