Eveniment

Reducerea CAS a intrat în vigoare: creşte cineva salariile, angajează cineva?

Reducerea CAS a intrat în vigoare: creşte cineva...

Autor: Loredana VOICULESCU

02.10.2014, 10:02 1586

Mult disputata măsură de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale la angajator a intrat în vigoare de la 1 octombrie şi se va aplica începând cu salariile aferente aceleiaşi luni. Pentru un angajat care primeşte un salariu mediu brut de 2.000 de lei pe lună, o companie va plăti un CAS de 15,8%, angajatorul realizând în acest caz o economie de 100 de lei pe lună. Salariaţii nu vor avea de câştigat de pe urma acestei măsuri, firmele contactate de Gândul precizând că banii economisiţi vor fi folosiţi pentru investiţii, nu pentru majorări salariale.

În timp ce Guvernul miza pe crearea de noi locuri de muncă odată cu scăderea contribuţiilor la pensii de la 1 octombrie, investitorii susţin că nu vor disponibiliza mai multe resurse financiare imediat, întrucât nu i-a convins cele trei luni de reducere a CAS.

Managerii marilor companii se tem că gaura de la buget creată de diminuarea contribuţiilor la pensii ar putea fi acoperită de autorităţi prin creşterea fiscalităţii şi nu prin reducerea cheltuielilor. Deficitul fondului de pensii va creşte în 2015 de la 12,5 miliarde de lei, la 17,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un efort suplimentar de la buget de cinci miliarde de lei.

Pe de altă parte, investitorii spun că nu îşi explică cum, după un an în care totul părea că este bine, respectiv creştere economică, grad ridicat de aborbţie a fondurilor europene, statul a crescut fiscalitatea.

Citiţi articolul integral pe gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO