Eveniment

Regizoarea româncă Adina Pintilie a câştigat marele premiu Ursul de Aur, acordat la Festivalul de Film de la Berlin 2018, cu filmul "Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not"

Regizoarea româncă Adina Pintilie a câştigat marele...

Autor: Ana Obretin, Mediafax

24.02.2018, 21:45 818

Regizoarea Adina Pintilie a primit premiul Ursul de Aur pentru filmul "Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not", la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de la Berlin, care a avut loc sâmbătă seară.

Preşedintele juriului, regizorul Tom Tykwer, a declarat în introducerea câştigătorului premiului Ursul de Aur: "Vrem să decernăm premii nu numai pentru ce poate cinematografia şi pentru locul în care se află, ci şi pentru unde poate ajunge în viitor".

Filmat pe o perioadă de zece săptămâni, între anii 2015 şi 2017, cu o distribuţie mixtă de actori profesionişti (Tomas Lemarquis, Laura Benson) şi persoane reale, "Nu mă atinge-mă" este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute despre intimitate, ca aspect fundamental al existenţei umane.

Filmul scris, regizat şi produs de Adina Pintilie este coprodus de Bianca Oana şi Philippe Avril. Filmul este o coproducţie România / Germania / Cehia/ Bulgaria / Franţa, iar, în 2012, proiectul a fost selecţionat pentru Atelierul secţiunii Cinéfondation de la Festivalul de la Cannes.

Regizoarea Adina Pintilie a mai primit, sâmbătă seară, pentru acelaşi film, premiul pentru cel mai bun debut, din partea unui juriu care l-a avut în componenţă şi pe regizorul Călin Peter Netzer.

În vârstă de 38 de ani, Adina Pintilie a regizat şapte scurtmetraje şi două mediumetraje. Producţiile "Nu te supăra, dar..." (2007) şi "Oxigen/ Oxygen" (2010) au fost prezentate în peste 50 de festivaluri internaţionale, iar scurtmetrajul coregizat cu George Chiper "Balastiera#186" (2007) a fost selectat la Festivalul de film de la Locarno 2008 şi a câştigat premiul al doilea la Festivalul Internaţional de Film de la Miami şi menţiunea specială a Festivalului de la Trieste, în 2009.

La limita dintre ficţiune şi documentar, peliculele sale sunt caracterizate de un stil vizual foarte original, curajul de a experimenta cu limbajul vizual şi o explorare fără compromis a psihicului uman.

Din 2010, Adina Pintilie este şi curatorul Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF).

Juriul internaţional care a decis anul acesta câştigătorii premiilor festivalului, ce au fost anunţaţi într-o gală care a avut loc la Berlinale Palast, a fost prezidat de regizorul, scenaristul compozitorul de muzică de film şi producătorul Tom Tykwer. Ceilalţi membri ai juriului au fost actriţa belgiană Cécile de France, fotograful spaniol Chema Prado, fost director al Filmoteca Española, producătoarea americană Adele Romanski, compozitorul japonez Ryūichi Sakamoto şi criticul de film Stephanie Zacharek, din SUA.

În total 24 de filme, din care 19 în competiţie pentru urşii Berlinalei, au format selecţia oficială a evenimentului.

Anul trecut, premiul Ursul de Aur a revenit peliculei "On Body and Soul", de Ildikó Enyedi.

Festivalul de film de la Berlin are loc în perioada 15-25 februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO