Eveniment

Ce este Renew Europe, al treilea grup ca pondere din Parlamentul European şi viitor arbitru între socialiştii şi popularii din Legislativul european, care va fi condus de fostul premier român Dacian Cioloş

Ce este Renew Europe, al treilea grup ca pondere din...

Autor: Iulian Anghel

20.06.2019, 00:05 2238

Grupul Renew Europe s-a format în urma deciziei ALDE (liberalii şi democraţii europeni ai lui Guy Verhofstadt, a treia forţă din Parlamentul European (PE) în Legislativul trecut) de a bate palma cu deputaţii francezi ajunşi în PE pe lista partidului En Marche al preşedintelul Emannuel Macron. Din noul grup fac parte 108 deputaţi din totalul de 751 de deputaţi din PE (14,4% din total). Dar, cum rezultatul votului nu mai permite alianţa majoritară dintre PPE (populari, care au primit 23% din voturi) şi socialişti (care au câştigat 21% din voturi), grupul lui Cioloş va fi arbitrul deciziilor.

Deputaţi din 22 de ţări ale UE şi din 36 de partide (plus un grup independent) fac parte din grupul Renew Europe. Dacian Cioloş s-a înscris în curs după ce candidatul francez din En Marche s-a retras, în urma neînţelegerii cu propriii colegi. Cioloş a fost spijinit de deputaţii lui Emmanuel Macron, de liberalii britanici, de deputaţii Ciudados (cetăţenii), partid spaniol care militează împotriva autonomiei Cataloniei, şi de partidele mai mici din Germania şi Olanda. El a câştigat în faţa a doi contracandidaţi din Olanda şi Suedia cu 65 de voturi pentru şi 41 împotrivă. Grupul naţional al lui Cioloş format din partidul său, Plus, şi partidul lui Dan Barna, USR au împreună opt membri, fiind a treia formaţiune/alianţă naţională ca pondere în Renew Europe – după liberalii britanici, cu 16 mandate, şi deputaţii francezi din En Marche – 10 mandate. Împreună cu celelalte formaţiuni franceze, grupul francezilor numără 21 de deputaţi.

Alianţa 2020 USR-PLUS a ajuns în alegerile din 26 mai pe locul al treilea cu ceva peste 23% din voturi, fiind în urma PSD cu doar 0,3% din voturile exprimate. Cioloş a câştigat un mandat de europarlamentar, iar ieri a fost ales într-o poziţie puternică în PE, lider al Renew Europe.

Cioloş, care are studii de agronomie aprofundate, în Franţa (urmează un doctorat la Montpellier), şi este căsătorit cu o franţuzoaică, a primit sprijinul francez şi când a fost desemnat comisar pentru agricultură din partea României, în 2009 (în 2007 el a fost ministru al agriculturii în România). În 2015 a fost pentru scurtă vreme consilier al şefului Comisiei Europene, Jean-Claude-Junker, până în toamnă, când a fost chemat de preşedintele Klaus Iohannis să preia conducerea guvernului, în urma demisiei premierului Victor Ponta.

A stat în acest fotoliu un an, până la alegerile legislative din 2016.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO