Eveniment

Reparaţiile de după inundaţii pot scoate „la mal“ o parte din firmele de construcţii lovite de criză

Reparaţiile de după inundaţii pot scoate „la mal“ o parte din firmele de construcţii lovite de criză

Inundaţiile au produs pagube în 37 de judeţe, în special în Moldova, fiind afectate 6.979 de case, din care 5.946 au fost avariate, 182 distruse şi 851 sunt în pericol de prăbuşire

18.07.2010, 23:20 31

Investiţiile anunţate de Guvern pentru a reface casele şiinfrastructura afectată de inundaţii ar putea salva o parte dinbusinessurile companiilor de construcţii, în contextul în carevolumul lucrărilor de construcţii a scăzut în luna mai faţă deaceeaşi lună din 2009 cu 20,9% în serie brută şi cu 17,3% în serieajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate,potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică(INS).
Pagubele produse de inundaţiile înregistrate în acest an depăşesc400 de milioane de euro, putând ajunge la aproximativ 450 demilioane de euro, potrivit datelor centralizate până în prezent decătre autorităţi obţinute de Mediafax.
"Dacă statul va asigura finanţarea pentru reconstrucţia caselordistruse şi a infrastructurii din zonele afectate, anumite firmecare vor câştiga lucrările o vor duce mai bine, într-o perioadă încare tot mai multe companii de construcţii intră în insolvenţă sauîn faliment. Însă nu se poate vorbi de o relansare a pieţei, pentrucă vor fi construite locuinţe sociale, mai ieftine, fărăinfrastructura aferentă", spune Laurenţiu Plosceanu, preşedinteleAsociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO).
Costul unei case sociale, realizată din materiale prefabricate saucărămizi clasice, se ridică la circa 20.000-30.000 de euro, iar înacest caz valoarea totală a finanţării acordate de Guvern s-arputea ridica la 20-30 mil. euro.
Premierul Emil Boc a anunţat ieri în cadrul unei videoconferinţe cuprefecţii că vor fi reconstruite 1.033 de case afectate deinundaţii. Şeful Guvernului a solicitat prefecţilor să supraveghezemodul de eliberare a autorizaţiilor astfel încât casele să fieconstruite în zone neinundabile, urmând ca Guvernul să furnizezematerialele pentru reconstrucţie.
Guvernul ia în calcul modificarea
deficitului bugetar
Boc a precizat că inundaţiile au produs pagube în 37 de judeţe, înspecial în Moldova, fiind afectate 6.979 de case, din care 5.946 aufost avariate, 182 distruse şi 851 sunt în pericol de prăbuşire.Astfel, vor trebui reconstruite 1.033 de case.Premierul a declaratla sfârşitul săptămânii trecute că Guvernul îşi va face"socotelile" şi va lua o decizie dacă va solicita FMI modificareaţintei de deficit bugetar din cauza pagubelor produse deinundaţii.
Ideea a fost prezentată la începutul lunii iulie de ministrultransporturilor, Radu Berceanu, care susţinea că în cazul creşteriideficitului bugetar de la 6,8% la 7%, echivalentul a 250 mil. euro,fonduri care ar putea fi alocate unor proiecte concrete deremediere a efectelor inun daţiilor, care să fie resorbite dinpunct de vedere financiar pe parcurs. Ulterior, premierul Emil Boca declarat că în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional nu s-apus problema creşterii deficitului bugetar, iar România va trebuisă se încadreze în cel deja stabilit cu Fondul, de 6,8%.

Fără inundaţii şi creşterea TVA, am fi avut creşterezero

România fi putut înregistra creştere economică zero în acesttrimestru, dacă nu erau inundaţiile şi majorarea TVA la 24%,potrivit unor declaraţii făcute de ministrul economiei, AdrieanVideanu (desen). "Dacă nu erau nefericitele evenimente cuinundaţiile şi majorarea TVA la 24%, care nu a depins numai deGuvern, eu cred că în acest trimestru ajungeam la acel zero pe bazacăruia, cu optimism, să regândim relansarea economică", a spusVideanu, prezent la lansarea "Cartei Albe a IMM-urilor din România2010". Produsul Intern Brut a înregistrat în primul trimestru, faţăde aceeaşi perioadă din 2009, o scădere cu 2,6% în serie brută şicu 2,5% în serie ajustată sezonier. Premierul Emil Boc a declaratîn acelaşi context că ieşirea României din recesiune este maidificilă decât în alte state, deoarece nu s-a înţeles că nivelul decreştere economică înregistrat după aderarea la UE, prin intrărimasive de capital străin, era unul "conjunctural". Şefulexecutivului a susţinut că veniturile astfel obţinute la buget nuau fost utilizate pentru investiţii şi locuri de muncă, îninteresul general al ţării, ci pentru consum prin majorări desalarii, pensii şi ajutoare sociale. Pentru a ajuta oamenii deafaceri, Boc a declarat că va analiza posibilitatea reducerii încontinuare a limitelor de investiţii şi locuri de muncă nou-createimpuse firmelor pentru acordarea ajutoarelor de stat, după deciziarecentă de diminuare a acestor plafoane de la 30 mil. euro la 10mil. euro şi la cel puţin 100 de locuri muncă înfiinţate, de laminimum 300 de locuri de muncă.

Impozitul minim va fi eliminat din toamnă
Impozitul minim va fi eliminat în această toamnă, cel mai probabilla 1 octombrie sau la 1 noiembrie, iar menţinerea cotei unice deimpozitare de 16% rămâne un obiectiv fundamental al Guvernului, aanunţat premierul Emil Boc.
"Se elimină impozitul minim începând cu această toamnă. Am apreciatşi am spus demult că acest impozit minim şi-a produs efectul pecare l-am dorit şi în această toamnă va fi eliminat", a spuspremierul.
În plus, premierul a mai declarat că Guvernul nu a avut şi nici nuare o discuţie în acest moment despre majorarea cotei unice, careva rămâne la nivelul actual, de 16%, considerând că impozitareaprogresivă nu poate aduce venituri suplimentare la buget faţă denivelul actual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO