Eveniment

Reper de pret la apartamente: 407 €/mp la stat. De ce e 1.000 la privat?

Reper de pret la apartamente: 407 €/mp la stat. De ce e 1.000 la privat?
04.06.2010, 00:00 1189

Preturile de vanzare a locuintelor construite de stat prin ANLvor fi in acest an de maxim 407 euro/metrul patrat inclusiv TVA,valori aflate la jumatate fata de media din Bucuresti si alte cincimari orase din tara, in care preturile sunt cuprinse intre 800 si1.200 de euro/mp.

Cum sunt posibile asemenea diferente de pret? Reprezentantii ANLau stabilit preturile in functie de costul de constructie si vanddoar locuintele, fara terenul de sub ele, care apartineprimariilor.

Pe de alta parte, locuintele noi aflate acum pe piata au fostconstruite la costuri mai mari, atat pentru constructie, cat sipentru terenuri, la care este adaugat profitul dezvoltatorilor, inconditiile in care ANL vinde "la cost de inlocuire".

Dar in aceste conditii, de ce apartamentele din blocurileconstruite acum 30-40 de ani continua sa coste 800-1.000 euro/mp,in conditiile in care multe au fost cumparate de actualiiproprietari la preturi de "dumping", la inceputul anilor '90?Pretul locuintelor ANL scade cu 2% pentru fiecare din anii scurside la darea in folosinta a locuintei, amortizarea urmand a firealizata in 50 de ani.

Aplicand acelasi principiu, pretul unei locuinte cu o vechime de30 de ani ar trebui redus cu 60%. Locuintele din programul ANLpentru tineri pot fi cumparate insa doar de catre persoanele careau locuit cel putin un an in chirie, categorie in care se aflapeste 20.000 de unitati, potrivit ministrului dezvoltarii regionalesi turismului, Elena Udrea.

Circa 2.000 dintre acestea se afla in Bucuresti, marea lormajoritate fiind situate in cartierul Brancusi din Drumul Taberei,cel mai mare de acest gen dezvoltat de ANL. In acest cartier unapartament cu doua camere costa acum intre 20.000 si 25.000 deeuro, in timp ce in blocurile din imprejurimi, cu o vechime de 30de ani sau chiar mai mult, pentru apartamente de aceeasi dimensiunesunt solicitate preturi de aproximativ 45.000 de euro.

Chiriasii interesati de achizitia locuintelor pot apela si laprogramul "Prima casa", potrivit unei hotarari de guvern de lainceputul acestui an, astfel ca rata pentru achizitia unuiapartament cu doua camere din cartierele ANL s-ar putea ridica la110-120 de euro lunar, la jumatate fata de chiria pentru unapartament similar pe piata libera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO