Eveniment

Republica Moldova alege. Aproape 20% din cetăţenii Moldovei au plecat peste hotare: 60% sunt în Rusia şi 30% în UE

Republica Moldova alege. Aproape 20% din cetăţenii...

Autor: Mihaela Pascari

11.11.2016, 00:07 2083
Aproximativ 500.000 de moldoveni sunt plecaţi peste hotare. În topul desti­naţiilor preferate de către aceştia este Rusia: 60% dintre moldovenii care lucrează în străină­tate se află în această ţară şi doar 30% au ales Uniunea Europeană.

Rezultatele alegerilor prezi­denţiale din turul doi care va avea loc pe 13 noiembrie vor fi in­fluenţate de numărul celor care pleacă să studieze sau să muncească în stăinătate, a spus Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

„În Federaţia Rusă o bună parte dintre moldoveni reprezintă migraţia temporară, ei pleacă pe timpul iernii, mai ales cei din mediul rural. Este evident că ei o să îl voteze pe Igor Dodon (candidatul prorus - n. red.), pentru că Republica Moldova nu le oferă posibilitatea de a-şi întreţine familiile cu banii pe care îi câştigă în ţară. În UE este mai degrabă o migraţie permanentă, iar cu timpul încep să îşi aducă şi familiile. Cei din UE sunt proeuropeni care nu se mai întorc. Nici măcar cei stabiliţi în România nu se mai întorc acasă“, a explicat Dan Dungaciu.

Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova au avut loc pe 30 octombrie şi a fost prima oară în ultimii 16 ani în care cetăţenii de peste Prut au avut posi­bilitatea de a-şi alege preşedintele prin vot direct. Iar pentru că niciunul dintre candidaţi nu a totalizat peste 50% din voturi, va avea loc şi turul doi în data de 13 noiembrie.

„Chiar dacă nu există date exacte şi actualizate privind numărul moldove­nilor plecaţi peste hotare, studiile indică faptul că circa 500 de mii de moldoveni au fost sau sunt plecaţi în străinătate. În ultimii ani, observăm o tendinţă de echilibrare a balanţei între destinaţiile de emigrare, dar nu avem cifre re­cente“, a spus pentru Ziarul Financiar, Maia Sandu, candidatul proeuropean la preşedinţia Republicii Moldova.

Tot de părerea că rezultatele ale­gerilor vor fi influenţate de numărul celor care sunt plecaţi în străinătate este şi un antreprenor din Republica Moldova care şi-a extins afacerea în România, el însă nu a dorit să îi fie menţionate numele şi societatea în care activează.

„Cei care îşi desfăşoară activitatea în spaţiul sovietic au nişte avantaje dacă îl susţin pe candidatul Igor Dodon, noi cei din Europa facem unirea în felul nostru prin stabilirea relaţiilor economice între Moldova şi România“, a spus antre­prenorul.

Migraţia populaţiei din Republica Mol­dova afectează şi dezvoltarea economică şi socială, având în vedere că mai mult de o pătrime din forţa aptă de munca este plecată.

„Avem un deficit de forţă de muncă calificată şi o presiune enormă asupra serviciilor publice şi a sistemului de pensionare. De aceea, pentru dezvoltarea pe termen lung a Republicii Moldova, este imperativ să atragem tinerii să investească în viitorul lor aici“, a menţionat pentru ZF Maia Sandu.

În ceea ce priveşte numărul de sub 50% al moldovenilor care au ieşit la vot în primul tur, Maia Sandu spune că cetăţenii sunt dezamăgiţi de clasa politică din ţară. „În cei 25 de ani de independenţă, schimbarea partidelor la guvernare nu a generat schimbări vizibile, autentice, în activitatea insti­tuţiilor statului şi în nivelul de trai al populaţiei“, a spus Maia Sandu. În ultimii 16 ani Moldova a trecut prin două regimuri politice, unul condus de comunişti şi altul pro-european.

„Rezultatele alegerilor reprezintă gradul de nemulţumire al cetăţenilor moldoveni, 89% dintre ei sunt nemulţumiţi. Această nemulţumire vine din faptul că populaţia Republicii Moldova îşi dă seama că a experimentat mai multe regimuri politice din care nu a ieşit nimic bun, ci dimpotrivă“, a spus Dan Dungaciu. El mai spune ca din aceste experienţe, ţara nu a făcut decât să sărăcească, iar populaţia ţării să plece în masă.

Legat de numărul mic de persoane care au ieşit la vot în turul unu al alegerilor, Ruslan Cojocaru, antreprenorul din Republica Moldova care a dezvoltat brandul de cafenele Tucano Coffe iniţial în Chişinău, iar apoi în România spune că deşi oamenii sunt nemulţumiţi se aşteaptă ca în turul doi lucrurile să se schimbe. “Cred că oamenii sunt destul de dezamăgiţi de alegeri, eu mă aştept că în turul doi vor fi mai mulţi votanţi“, a spus Ruslan Cojocaru.

Ziarul Financiar a contactat şi candidatul prorus Igor Dodon, însă şeful Serviciului de presă al lui Igor Dodon, a spus că nu ne poate furniza informaţii, până la alegerile prezidenţiale, având în vedere că numărul solicitărilor pe care le primesc sunt destul de multe.

Analiştii în vreme ce politicienii din Republica Moldova suţin că nu există o alegere între UE şi Rusia în acest scrutin, unii analişti spun că defapt acestea este alegerea esenţială între un candidat Igor Dodon, favorabil unei relaţii strânse cu Federaţa Rusă şi un altul, Maia Sandu, favorabila relaţiilor strânse cu UE.

Uniunea Eruopeană este de altminteri  partenerul comercial numărul unu al UE cu exporturi în 2015 de 1,2 miliarde de dolari la un PIB al ţării de 7 mld. de dolari.

Relaţiile cu Rusia s-au stricat în ultima vreme în mod semnificativ după introducerea unui embargo al Federaţiei Ruse faţă de produsele moldoveneşti. Exporturile au scăzut de la jumătate de miliard de doalri în 2013 la jumătate în 2015 ñ 240 de milioane de dolari. Uniunea Europeană este de asemenea principalul partener de import al Moldovei, 1,9 miliarde de dolari în 2015, faţă de importurile din Rusia de doar 535 de miliaone de dolari.

În privinţa relaţiilor comerciale cu România, Moldova a exportat în România mărfuri de 446 de milioane de dolari în 2015 şi a importat mărfuri de 555 de milioane de dolari. 

mihaela.pascari@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO