Eveniment

Restanţele la buget ale celor mai mari 10 companii de stat cu pierderi au crescut cu 34%, până la 1,5 miliarde de euro

Autor: Marius Radu

03.02.2011, 23:57 52

Restanţele la buget ale companiilor monitorizate prin acordul cuFMI au crescut cu 34% anul trecut, la 6,86 mld. lei (1,5 mld.euro), iar cel mai mare datornic a rămas Compania Naţională aHuilei, urmat de CFR SA, ale cărui datorii s-au triplat peparcursul anului 2010.

În termeni nominali, datoriile au urcat cu 1,75 mld. lei, înspecial pe fondul creşterii restanţelor Companiei Naţionale de CăiFerate CFR SA (compania care administrează infrastructuraferoviară) la 1,81 mld. lei, de peste trei ori mai mari faţă devaloarea raportată în anul anterior, de 530 mil. lei.

Valoarea totală a datoriilor, de 6,86 mld. lei, reprezintărestanţele cumulate ale societăţilor la cele patru componenteprincipale ale bugetului general consolidat.

Datoriile Companiei Naţionale a Huilei către bugetele statuluiau urcat cu 10% şi au ajuns la 4,13 miliarde de lei. Prin acordulcu FMI sunt monitorizate Compania Naţională a Huilei (CNH),Termoelectrica, CFR SA, CFR Călători, Compania Naţională deAutostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Metrorex, CFR Marfă,Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucureşti şiAdministraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.

CFR Marfă, Electrificare CFR şi CFR Călători au înregistrat, deasemenea, creşteri importante ale obligaţiilor restante anultrecut, astfel că în cazul Electrificare CFR datoriile au ajuns la506 mil. lei în 2010, cu 43% peste nivelul raportat în anulanterior.

Un avans mai mare a fost înregistrat de CFR Călători, ale căreirestanţe au urcat de la 50 milioane de lei în 2009 la 80 milioanede lei la finele anului trecut. Obligaţiile neplătite la stat deCFR Marfă au crescut uşor, de la 275 milioane de lei la 282milioane de lei.

Pe de altă parte, datoriile Administraţiei Naţionale aÎmbunătăţirilor Funciare au scăzut puternic pe parcursul anului2010, de la 65,7 mil. lei la 1,9 mil. lei. O altă societate alecărei obligaţii neplătite s-au redus este Termoelectrica, care maiare de achitat la buget 48,4 mil. lei, de la 61 mil. lei în2009.

Într-un clasament al tuturor companiilor, inclusiv celemonitorizate de FMI, după CNH şi CFR al treilea mare datornic estecompania de tutun Galaxy Tobacco, cu restanţe la buget de 919milioane de lei.

Locul patru este ocupat de Electrificare CFR, companie urmată deSocietatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), cu obligaţiineplătite de 224 mil. lei. Următoarele două poziţii sunt ocupate deCFR Marfă şi Telecomunicaţii CFR, iar datoriile de 161 milioane delei ale UCM Reşiţa clasează societatea pe locul opt.

Pe penultima poziţie se regăseşte Societatea Comercială Filialade Întreţinere şi Servicii, ale cărei datorii totalizează 119milioane de lei, în timp ce pe ultimul loc din top 10, cu datoriide 106 milioane de lei, se află Societatea Naţională ÎmbunătăţiriFunciare.

Datoriile primilor 10 cei mai mari datornici erau la sfârşitulanului trecut la 8,36 miliarde de lei, aproape jumătate fiindînregistrate la bugetul de stat (4,04 miliarde lei).

Datoriile la bugetul asigurărilor sociale de stat erau de 3,42miliarde de lei, iar la asigurările de sănătate de aproape 700milioane de lei. Cele mai mici datorii au fost raportate la bugetulasigurărilor de şomaj, respectiv 303,9 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO