Eveniment

Restantele populatiei la rambursarea creditelor accelereaza puternic, potrivit Bancii Nationale

Restantele populatiei la rambursarea creditelor accelereaza puternic, potrivit Bancii Nationale

Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR: Ponderea creditelor afectate de restante - cel putin 1 leu, cu o zi intarziere - ne arata o tendinta ingrijoratoare de crestere. In noua luni neperformanta in sistemul bancar aferenta creditelor peste 20.000 este extrem de mare.

30.11.2008, 19:33 22

Peste 8,2% din creditele contractate de populatie inregistrau probleme la rambursare, ponderea marcand astfel o crestere rapida de la inceputul anului.

"Ponderea creditelor afectate de restante - cel putin 1 leu, cu o zi intarziere - ne arata o tendinta ingrijoratoare de crestere. In noua luni neperformanta in sistemul bancar aferenta creditelor peste 20.000 este extrem de mare", a subliniat Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR.
Populatia acumulase in septembrie restante la rambursarea creditelor contractate de la banci de aproape 854 mil. lei (echivalentul a 229 mil. euro).
"Ponderea mare, de 74,69%, o inregistreaza creditele sub 20.000 de lei, in conditiile in care ele reprezinta doar 24% din totalul creditelor acordate populatie. Pentru acestea nu dispunem de date care sa ne permita calcularea indicatorului credite afectate de restante/credite totale", a mai spus Cinteza in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de BNR, Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank.
Totalul creditelor acordate de banci a crescut in perioada decembrie-septembrie cu 31,04%, in timp ce pe segmentul persoanelor fizice imprumuturile au urcat cu 34%, iar cele neperformante au urcat au 112%. Ritmul de crestere a neperformantelor depaseste astfel de trei ori ritmul de crestere a creditului.
Oficialul BNR a subliniat ca ingrijorator e procentul de 8,25%, nu ca nivel, ci tendinta de crestere, ceea ce arata clar o depreciere a portofoliului de credite acordate clientilor persoane fizice.
"Exista banci la care indicatorul este de doua ori mai mare decat media pe sistem. Din fericire, banca cu 17% nu are o pondere mare a creditelor pentru persoane fizice in total, e foarte putin. Toata neperformanta vine dintr-un singur produs, care nu a mers", a explicat Cinteza, notand ca aceasta demonstreaza un management prost al riscului.
Pe de alta parte, la nivelul sistemului ponderea sumelor restante in totalul portofoliului de credite ramane la un nivel scazut, de 0,22%, neschimbat fata de septembrie 2007. Seful Directiei de Supravehgere a explicat ca BNR are la indemana mai multe parghii pentru a interveni in situatiile in care apar probleme in activitatea unei banci. Masurile incep de la modificarea normelor sau limitarea activitatii de creditare, ceea ce poate insemna impunerea unui ritm maxim lunar. In cazurile mai grave se poate impune sistarea completa a activitatii de creditare pentru o perioada determinata, sau constituirea de provizioane suplimentare.
O crestere rapida a restantelor a fost inregistrata si pe segmentul intreprinderilor mici si mijlocii, potrivit datelor bancii centrale. Si bancherii comerciali subliniau inca din vara aparitia unor probleme pe zona creditelor standarizate pentru firmele mici, care au cunoscut o dezvoltare rapida in ultimii ani. Acest segment nu a fost insa reglementat de BNR, care s-a concentrat doar pe zona finantarilor pentru persoane fizice.
Cresterea abrupta a restantelor a venit insa pe fondul unui mediu economic dificil. Leul s-a depreciat puternic in fata euro, cursul mediu pe primele noua luni, de 3,64 lei/euro, fiind cu 9,3% mai mare decat cel inregistrat in 2007. Totodata, dobanzile la credite au urcat, atat la lei (pe fondul intaririi politicii monetare a BNR), cat si la euro, in contextul cresterii dificultatilor de refinantare.
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO