Eveniment

Reteta constructiei unei fabrici de lapte cu fonduri europene

29.03.2010, 23:17 3155

Pentru construirea sau modernizarea unei fabrici de procesare alaptelui se pot obtine pana la jumatate din banii investiti casprijin financiar nerambursabil de la Uniunea Europeana.
"Pot fi finantate constructia sau modernizarea fabricii si adepozitelor, infrastructura interna a investitiei, achizitionareade mijloace de transport specializate pentru colectarea laptelui.De asemenea, fondurile europene pot fi folosite pentru dotarealaboratoarelor, achizitionarea softurilor specializate, autilajelor si a echipamentelor pentru prelucrarea laptelui", spuneGeorge Stoian, consultant in fonduri europene in cadrul firmei deconsultanta Initial Advisory.
Solicitantul de fonduri europene trebuie sa detina act deproprietate asupra cladirii si a contractului de concesiune,inchiriere sau comodat pentru terenul pe care este amplasatacladirea.
Beneficiarii acestor fonduri europene sunt persoanele fiziceautorizate, micro-intreprinderile, intreprinderile mici simijlocii, intreprinderile mari care au mai putin de 750 deangajati, cooperativele de procesare a produselor agricole,societatile cooperative de valorificare, intreprinderileindividuale sau intreprinderile familiale, grupurile deproducatori. Nu sunt eligibile grupurile de producatori dindomeniul legumelor si fructelor, cu exceptia acelor grupuri deproducatori care comercializeaza cartofi si care pot sa obtinafonduri europene. Una dintre conditiile pe care trebuie sa leindeplineasca firmele este sa fi inregistrat cel putin un an fiscalde functionare.
Microintreprinderile si IMM-urile pot sa primeasca pana la 2 mil.euro pentru un proiect. In regiunea Bucuresti-Ilfov, cheltuielileeligibile se deconteaza doar in cuantum de 40%. Pentru celelaltetipuri de intreprinderi, cuantumul maxim al ajutorului financiarnerambursabil este de 25% din valoarea eligibila a proiectului (20%pentru regiunea Bucuresti-Ilfov), dar nu mai mult de 2 mil. europentru un proiect. TVA este o cheltuiala considerata neeligibila(care nu este finantata din fonduri europene), dar care serecupereaza integral de la buget.
Proiectele sunt finantate prin masura de crestere a valoriiadaugate a produselor agricole si forestiere (masura 123) dincadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Bugetulalocat pentru acest an este de 170 mil. euro, iar data estimativaincepand de la care se vor putea depune dosarele este de 1 iunie laOficiile Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit(OJPDRP).

Pentru ce investitii poti obtine finantare:

  • Constructia/modernizarea fabricii si a depozitelor
  • Achizitionarea de mijloace de transport specializate pentrucolectarea laptelui
  • Dotarea laboratoarelor
  • Achizitionarea softurilor specializate, a utilajelor si aechipamentelor pentru prelucrarea laptelui

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO