Eveniment

Reuters: Cresterea PIB ar putea fi oprita de inghetarea creditelor

07.10.2008, 19:13 34

Cresterea economica va continua in Romania si Bulgaria, dar posibilitatea ca avansul sa fie oprit brusc de inghetarea creditarii este tot mai mare, in timp ce expunerea leului pe pietele financiare ar putea afecta capacitatea de plata a imprumuturilor in valuta, potrivit unei analize Reuters.

Leul a scazut cu circa 10% din 12 septembrie, ziua care a precedat falimentul bancii americane de investitii Lehman Brothers, care a marcat intrarea intr-o noua faza a crizei financiare globale.
Aprecierea valutelor straine, indeosebi a monedei unice europene, in raport cu leul induce riscuri mari pentru economie, precum majorarea ratelor la creditele in valuta. "Aceasta situatie ar putea conduce la probleme atat pentru companii, cat si pentru consumatori, probabil la o prabusire a ciclului de creditare in valute straine", potrivit bancii americane de investitii JPMorgan Chase.
O alta problema ar fi, potrivit Reuters, majorarea dobanzii creditelor interbancare la 3 luni pe piata romaneasca cu 3,5 puncte procentuale din martie pana acum. Bancile vestice cu filiale locale furnizeaza in prezent 70% din finantarea sistemului bancar local, insa fondurile s-ar putea diminua semnificativ daca pietele de credite din vestul Europei nu isi recapata dinamismul.
"O criza a creditelor ar avea un impact devastator asupra acestor economii (Romania si Bulgaria - n.r.), care s-au bazat in mare masura pe cresterea pietei imprumuturilor pentru a-si finanta expansiunea", potrivit unui raport al bancii franceze BNP Paribas.
Cu toate acestea, inghetarea pietei creditelor ar putea avea si efecte pozitive, precum diminuarea deficitelor de cont curent si a inflatiei din aceste tari.
Statele membre ale Uniunii Europene din regiunea baltica, respectiv Letonia, Estonia si Lituania, a caror crestere economica accelerata din ultimii ani s-a bazat pe consum, au mari probleme in urma crizei creditelor.
Letonia si Estonia sunt deja in recesiune, iar economistii anticipeaza o incetinire accentuata a cresterii pentru Lituania, potrivit analizei Reuters. Dintre cele mai avansate state membre ale Uniunii Europene din regiune - Polonia, Cehia si Ungaria, numai Ungaria are o expunere mare la imprumuturi in valute straine, insa toate trei sunt afectate de franarea pietelor din zona euro, care a determinat scaderea exporturilor.
Cele mai pesimiste scenarii ale analistilor anticipeaza o prabusire a cresterii economice din statele baltice si balcanice, care va conduce ulterior la o recesiune acuta si, in final, la accentuarea somajului, franand cu mai multi ani eforturile noilor state membre ale Uniunii Europene de a ajunge tarile din vest din punct de vedere economic si al nivelului de trai.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO