Eveniment

Revoluţie sau revoltă? Cele mai mari companii din România pun o întrebare gravă: cine răspunde dacă „reforma fiscală“ eşuează?

Revoluţie sau revoltă? Cele mai mari companii din...

Autor: Iulian Anghel

13.11.2017, 00:08 6587

Şocul modificărilor fiscale promovate săptămâna trecută de guvern nu a fost atenuat de publicarea în Moni­to­rul Oficial a pachetului „refor­mei“, dar, în faţa faptului împlinit,   companiile se resemnează şi, în vreme ce gu­vernul şi PSD susţin că „nu dau înapoi“, apar întrebările: cine răspunde în caz de eşec?

Într-o scrisoare deschisă adresată şefului Executivului, Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), organizaţie care reu­neş­te 2.000 de companii româneşti şi străine din piaţa locală, cu 600.000 de salariaţi şi afaceri de 50 de miliarde de euro pe an, spu­ne că membrii săi vor respecta şi vor aplica noul Cod fiscal, deşi observaţiile repre­zen­tan­ţilor săi nu au fost luate în seamă la mo­di­ficarea lui, dar subliniază apăsat: „Ce se va întâmpla dacă nu ne-am înşelat“?

„Mesajul public lansat de dumneavoastră în numele guvernului, conform căruia mediul de afaceri este cel care generează lipsa de fonduri la buget pentru şcoli, infra­struc­tură sau servicii medicale, este unul pro­fund fals şi dăunător societăţii româneşti.“

În aceeaşi vreme mii de companii care aveau buge­te­le pentru 2018 aproape gata îşi refac cal­culele: ce pierd, ce câştigă, cât costă mo­difi­carea softurilor, cum îşi pot com­pen­sa salariaţii, dacă pot?

„Impactul recen­tel­or modificări fiscale nu este doar la nivel de sala­riu, ci şi la nivel de pro­cese de lucru. Există aplicaţii pe care le folosim în administrarea companiei care trebuie aduse la zi. De asemenea, foarte multe acte trebuie revizuite într-un timp ridicol de scurt, cu im­pli­carea partenerilor noştri de business“, spune Teodor Ceauşu, country ma­na­ger al firmei de dezvoltare software Ixia România.

Retailerul alimentar Kaufland, cel mai mare angajator din economie, cu 16.400 de salariaţi, a anunţat că va acoperi cheltuieile su­pli­mentare generate de modificările fiscale anun­ţate de Guvern prin trecerea obligaţiilor fis­cale legate de contribuţiile sociale de la an­gajator la angajat.

Dar angajaţii Kaufland sunt o parte infimă din cei în jur de 4 milioane de an­gajaţi din mediul privat, care ar putea să aibă de suferit în urma deciziei guvernului.

După zile întregi de absenţă Liviu Drag­nea, liderul PSD, a susţinut ieri că partidul să luptă în acest moment cu „adversari nepolitici implicaţi ilegal în lupta pentru putere“ dar că „PSD nu va da înapoi“. Cine sunt aceşti adversari el nu a spus, dar premierul a acuzat săptămâna trecută companiile şi băncile străine că sunt în spatele protestelor de stradă la adresa modificărilor din Codul fiscal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO