Eveniment

Rezidenţialul trage în sus piaţa construcţiilor, care a avansat cu 12% în primele patru luni

Rezidenţialul trage în sus piaţa construcţiilor, care...

Autor: Andreea Neferu

15.06.2015, 00:06 349
Volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 10,8% (serie ajustată) în aprilie comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, cel mai important avans fiind cel din zona clădirilor rezidenţiale, de aproape 90%, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

De altfel, rezidenţialul este principalul motor al pieţei construcţiilor anul acesta, având în vedere că în primele patru luni lucrările de acest tip au crescut cu 39,5%, în timp ce în total volumul lucrărilor de construcţii a înregistrat un plus de 11,9%. În ianuarie-aprilie creşteri au mai înre­gistrat reparaţiile capitale, de 19,7%, construcţiile noi, de 11,8%, respectiv lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, de 11,7%. Pe de altă parte, la clădirile nerezi­denţiale, plusul a fost de 11%, în timp ce construcţiile inginereşti, adică de infra­structură, au fost singurele care au scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, înregistrând un minus de 0,5%.

Cifrele de la Statistică arată că, după un an 2014 în care construcţiile s-au confruntat cu o nouă scădere, 2015 reuşeşte să aducă din nou pe „verde“ un sector de 8-9 miliarde de euro şi care ar putea avea un impact major în creşterea economică. Deocamdată însă doar investiţiile private trag în sus industria de profil, având în vedere că pe segmentul proiectelor publice lucrurile se mişcă destul de greu.

Sectorul construcţiilor a ajuns anul trecut la minimul ultimilor şapte ani, adică doar 8,9 miliarde de euro, potrivit datelor Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). Piaţa construcţiilor a pierdut în medie în ultimii şapte ani aproape 70.000 de angajaţi, ajungând anul trecut la puţin sub 350.000 de salariaţi.

Mai mult, o serie de jucători din această industrie s-au confruntat cu probleme în contextul în care proiectele de construcţii au fost mai puţine, atât cele finanţate de către stat, cât şi cele făcute pe bani privaţi. În aceste condiţii, multe firme care activează în acest sector au fost nevoite fie să îşi ceară insolvenţa, fie să pună lacăt operaţiunilor. Construcţiile au avut o contribuţie de doar 6,3% în PIB în 2014, în contextul în care în 2008 aveau o pondere de 11% şi contribuiau cu o treime la creşterea economică de la acea vreme, care ajungea la peste 7%. Anul trecut construcţiile nu au avut nicio contribuţie la creşterea economică a României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO