Eveniment

Riso Scotti, interesat de orezariile romanesti

22.07.2003, 00:00 86

Riso Scotti, unul dintre cei mai mari producatori de orez din Italia, este interesat sa concesioneze orezariile aflate in administrarea Agentiei Domeniilor Statului (ADS). Pana la sfarsitul acestui an ADS va concesiona ultimele 102.000 ha din care 20.000 sunt amenajate pentru cultura orezului.
"In fiecare saptamana primim circa doua-trei scrisori de intentie pentru suprafetele care urmeaza sa le concesionam. Un interes foarte mare vine din partea investitorilor italieni pentru suprafetele amenajate pentru orezarit. Riso Scotti, unul dintre cei mai mari cultivatori de orez din Italia, si-a exprimat intentia de a participa la licitatia de concesionare a unor suprafete de teren de la ADS", a declarat pentru Ziarul Financiar Corneliu Popa, directorul general al ADS.
Riso Scotti este un grup de firme fondat in 1890 specializat in cultivarea, cercetarea si prelucrarea orezului. Riso Scotti a fost una din primele orezarii italiene care au produs si au comercilizat orezul in pachete. Astazi din intreprinderile agricole Scotti, ale caror orezarii se intind pe sute de hectare in mijlocul campiei padane sunt culese unele dintre cele mai bune soiuri de orez prelucrate si amabalate in fabrica din Pavia.
Popa sustine ca, din cele 626.000 de hectare concesionate pana in prezent de ADS, 10% sunt catre investitori straini. "O parte din acesti investitori s-au orientat catre agricultura ecologica pentru ca produsele sunt de trei-patru ori mai scumpe decat cele traditionale", afirma Popa.
Pana la sfarsitul acestui an ADS va lansa licitatiile pentru concesionarea celor 102.000 hectare care se mai afla in administrarea sa.
"Cam 60% din aceste suprafete provin din contractele reziliate, restul vin din contractele de arenda si asociere in participatiune pe care le vom transforma in contracte de concesiune", spune Popa.
ADS va inaspri conditiile din caietul de sarcini pentru o concesiune in sensul ca acesta va deveni titlu executoriu, existand o propunere legislativa in acest sens care va fi inaintata Parlamentului imediat ce acesta va reveni din vacanta.
"Clauzele devin mult mai drastice mai ales in privinta incasarii redeventei. Ne-am confruntat anul trecut cu nenumarate situatii in care am fost siliti sa reziliem contracte din cauza neplata redeventei catre stat", sustine directorul ADS.
O alta conditie care va fi inclusa in caietul de sarcini se refera la obligativitatea investitorului de a reface sistemele de irigatii acolo unde se impune. ADS a incasat, pana la sfarsitul lunii iunie, 492 miliarde de lei ca redeventa datorata pe terenurile concesionate fata de 703 miliarde de lei pentru intreg anul trecut.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO