Eveniment

Ritmul angajărilor noi a ajuns la cel mai ridicat nivel de la începutul crizei, dar e încă la jumătate faţă de media statelor din Uniunea Europeană

Ritmul angajărilor noi a ajuns la cel mai ridicat nivel...

Autor: Adelina Mihai

29.04.2016, 00:06 816
„Noile angajări reflectă dinamica din economie şi se bazează mai mult pe creş terile organice ale companiilor existente, pentru că dacă ne uităm la volumul noilor investiţii străine directe vom vedea că acesta nu este foarte mare. Cererea de candidaţi este şi în prezent foarte mare, dar piaţa este limitată, suntem iar într-o piaţă a candidaţilor“, a explicat Bogdan Drăgoescu, operations manager în cadrul firmei de recrutare şi închirirere de forţă de muncă în regim temporar Lugera.

Faţă de anul anterior, rata noilor angajaţi din România a crescut cu 1,5 puncte procentuale, însă în continuare România este la coada clasamentului Uniunii Europene în privinţa acestui indicator. Astfel, rata de 7,2% a noilor angajaţi în România din 2015 este la jumătate faţă de media Uniunii Europene, care a fost de 14,5% anul trecut. În acest indicator intră atât noii angajaţi, cât şi cei care şi-au schimbat locul de muncă în ultimul an. „Angajaţii din alte ţări sunt mult mai mobili decât românii, îşi schimbă mai uşor zona în care lucrează. Şi la noi au început să fie tot mai dese proiectele de relocare a candidaţilor din Moldova şi din Oltenia în zonele în care există producţie (mai ales în zona muncitorilor – n.red.)“, a mai spus  Drăgoescu. Însă în cazul poziţiilor de specialişti, cei care acceptă să plece din Bucureşti pentru un loc de muncă din alt oraş din ţară se duc pentru că vor o viaţă mai liniştită. În schimb, miş cările mai intense sunt mai degrabă din alte zone ale ţării spre Bucureşti, pentru că aici există mai multe oportunităţi profesionale, a mai spus directorul operaţional al Lugera.

În topul statelor europene cu cea mai mare rată a noilor angajaţi din 2015 se situează Danemarca (cu o rată de 23,1%), Suedia (21,1%), Cipru (19,7%), Finlanda (18,5%), Marea Britanie (18,1%) şi Spania (17,8%). La polul opus sunt, pe lângă România, state precum Bulgaria (cu o rată de 10,7% a noilor anga jaţi), Italia (10,8%) şi Grecia (10,9%), mai arată datele Eurostat.

„În prezent, se fac noi angajări în prezent în industria automotive şi în sectorul producţiei în general, unde există cerere atât de personal necalificat, cât şi de personal calificat, iar în unele zone angajatorii au investit în şcoli vocaţionale pentru pregătirea angajaţilor. Totuşi, avem clienţi care ne spun că vor să trimită oameni la programe de pregătire în Germania, unde le plătesc salariile şi cheltuielile pentru costul vieţii de acolo, însă aceştia nu sunt foarte dornici să se mute, deşi singurele condiţii pentru a fi implicaţi în astfel de programe sunt cunoaşterea limbii germane şi dorinţa de învăţare“, a mai spus Bogdan Drăgoescu.  În ceea ce priveşte zona de locuri de muncă disponibile în sectorul serviciilor, Drăgoescu spune că în oraşele mari încep să se extindă din ce mai mult centrele de servicii, de aceea se caută oameni care să lucreze în zona de sared service center, business process outsourcing sau IT atât în oraşele mari, cât şi în oraşe precum Galaţi sau Craiova.

În 2015 angajatorii au făcut peste 148.000 de noi angajări, numărul de salariaţi din economie ajungând la 4,57 milioane de salariaţi, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii pe baza infomaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică. Totuşi, economia mai are de recuperat circa 170.000 de joburi pentru a ajunge la numărul de salariaţi de dinainte de criză (din 2008).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO